Babeczki czekoladowe z malinami i kremówką
Czekoladowe, kruche babeczki zalane masą czekoladową a do tego ozdobione malinami, które wcześniej moczymy w galaretce. A wisienka staje się tu śmietana kremówka.





Składniki na 60 sztuk.
Foremki do babeczek należy dobrze natłuścić i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszenne / tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 / 2 szklanki cukru pudru
- 2 surowe żółtka
- 200 g margaryny
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i kakaem . Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę czekoladową:
- 2 całe jajka
- 120 g cukru kryształu
- 25 g gorzkiego kakao
- 200 ml mleka
- 200 g masła
- 1 kieliszek rumu
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich ( nie koniecznie)
Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego kakao. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop czekoladowy. Gotowy syrop ściągamy z palnika.
Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę ( 2 szklanki) i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego całe jajka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą (miska ze składnikami nie może dotykać wody). Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy gęsty syrop czekoladowy i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy stopniowo masę czekoladową i dokładnie ucieramy składniki. Do powstałej masy czekoladowej wlewamy rum - łączymy składniki. Do gotowego kremu dodajemy orzechy i lekko łączymy wszystko ze sobą.
Gotową masę wkładamy na godzinę do dwóch do lodówki.
Dodatkowo:
- 330 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g mrożonych malin
- 1 opakowanie malinowej galaretki
- 1/2 szklanki gorącej wody
- różowe serduszka do ozdoby (100 g)
Na stolnicy rozkładamy płat papieru do pieczenia.
do niewielkiej miski wlewamy gorącą wodę i rozpuszczamy w niej sypką galaretkę. W gorącej, rozpuszczonej galaretce zanurzamy zamrożone maliny i nasączone cieczą układamy na papierze do pieczenia by galaretka na nich stężała.
Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder - dokładnie łączymy składniki. ubitą kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką bardzo szerokiej gwiazdki.
Wykonanie:
Do upieczonych, zimnych spodów czekoladowych ( babeczek) nakładamy masę czekoladową ( po same brzegi). Na masę układamy zastygnięte w galaretce maliny. A na owoce wyciskamy po kleksie śmietany kremówki. Kremówkę zdobimy różowymi serduszkami. Gotowe babeczki wkładamy na godzinę do lodówki by masa czekoladowa dobrze stwardniała i spoiła się z owocami. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/07/2013
comments powered by Disqus