Babeczki czekoladowe z kremem i galaretką

Moja propozycja na dziś to czekoladowe, półkruche babeczki z kremem śmietanowym z niespodzianka , którą staje się kawałek galaretki obtoczonej w cukrze.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 - 60 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć maka pszenną / tortową.

Przed pieczeniem kruchego ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche, czekoladowe:
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę z kakaem oraz cukrem pudrem.

Margarynę kroimy w kostkę.

Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśna śmietanę oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na masę śmietankową:
  • 150 g miękkiego masła
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru ( 1 x 40 g)
  • 1 surowe żółtko
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 kieliszek alkoholu ( wódki/ spirytusu)

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego surowe żółtko, cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wlewamy alkohol i łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką ( ja użyłam szerokiej gwiazdki).


Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki "makarena"
  • 50 g kolorowej posypki cukrowej

Z galaretek , za pomocą końcówki do worka cukierniczego wycinamy kółka.


Wykonanie:

Zimne, upieczone formy babeczek wykładamy z metalowych foremek.

Do babeczek, na ich spód wkładamy około 1/2 łyżeczki masy ( wyciskamy " kropelki") na , którą kładziemy okrągłe galaretki. Następnie wyciskamy masę śmietanową.

Tak przygotowane babeczki proponuje przełożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Przed podaniem dodatkowo babeczki wypełnione masą i galaretką, zdobimy posypką.

Smacznego


Data publikacji: 22/01/2014


comments powered by Disqus