Babeczki czekoladowe z kremem i galaretką
Moja propozycja na dziś to czekoladowe, półkruche babeczki z kremem śmietanowym z niespodzianka , którą staje się kawałek galaretki obtoczonej w cukrze.





Składniki na 50 - 60 sztuk.
Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć maka pszenną / tortową.
Przed pieczeniem kruchego ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche, czekoladowe:
- 2, 5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę przesiewamy mąkę z kakaem oraz cukrem pudrem.
Margarynę kroimy w kostkę.
Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśna śmietanę oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę śmietankową:
- 150 g miękkiego masła
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu bez cukru ( 1 x 40 g)
- 1 surowe żółtko
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 kieliszek alkoholu ( wódki/ spirytusu)
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego surowe żółtko, cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wlewamy alkohol i łączymy składniki.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką ( ja użyłam szerokiej gwiazdki).
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki "makarena"
- 50 g kolorowej posypki cukrowej
Z galaretek , za pomocą końcówki do worka cukierniczego wycinamy kółka.
Wykonanie:
Zimne, upieczone formy babeczek wykładamy z metalowych foremek.
Do babeczek, na ich spód wkładamy około 1/2 łyżeczki masy ( wyciskamy " kropelki") na , którą kładziemy okrągłe galaretki. Następnie wyciskamy masę śmietanową.
Tak przygotowane babeczki proponuje przełożyć na 1-2 godziny do lodówki.
Przed podaniem dodatkowo babeczki wypełnione masą i galaretką, zdobimy posypką.
Smacznego
Data publikacji: 22/01/2014
comments powered by Disqus