Babeczki czekoladowe z kajmakiem i serem

Miało być ciasto na czekoladowym biszkopcie ale z braku laku zrobiłam z niego babeczki... w jaki sposób? przekonacie się już za chwilę.

Ocena:
1 5

Składniki na 35 sztuk.


Składniki :
  • 340 g suchego ciasta czekoladowego- biszkoptów, kruche ciasto, herbatników itp.
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Wypełnienie i ozdoba:
  • 150 g + 2 łyżki miękkiej masy kajmakowej
  • 400 g śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g zielonej masy marcepanowej
  • 80-10 g orzechów laskowych

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki. Worek cukierniczy z kremem wkładamy do lodówki na czas przygotowania babeczek.

Dwie łyżki masy kajmakowej wkładamy do miseczki, którą umieszczamy we wrzącej wodzie w celu roztopienia się kajmaku.

Masę marcepanową wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia , na grubość 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie łezki wycinamy listki -50 sztuk. z pozostałego marcepanu robimy kuleczki.


Wykonanie:

Ciemną czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki.

Do rondelka wkładamy miękkie masło, mleko, kakao i posiekana drobno czekoladę. Rondel umieszczamy na małym palniku i na najmniejszym płomieniu doprowadzamy do roztopienia a następnie połączenia się składników - nie zapominamy o mieszaniu. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy polewę czekoladową. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe foremki, po same jej brzegi. W każdej babeczce robimy wgłębienie.

Foremki z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.

Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki i wkładamy je do papilotek. Wgłębienia naszych babeczek wypełniamy masą kajmakową (po 1 łyżeczce na 1 babeczkę), wyciskamy na nią keks ubitej kremówki, zdobimy orzechem laskowym i listkami, kuleczkami z marcepanu.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/09/2014


comments powered by Disqus