Babeczki czekoladowe z kajmakiem i serem
Miało być ciasto na czekoladowym biszkopcie ale z braku laku zrobiłam z niego babeczki... w jaki sposób? przekonacie się już za chwilę.





Składniki na 35 sztuk.
Składniki :
- 340 g suchego ciasta czekoladowego- biszkoptów, kruche ciasto, herbatników itp.
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Wypełnienie i ozdoba:
- 150 g + 2 łyżki miękkiej masy kajmakowej
- 400 g śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g zielonej masy marcepanowej
- 80-10 g orzechów laskowych
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki. Worek cukierniczy z kremem wkładamy do lodówki na czas przygotowania babeczek.
Dwie łyżki masy kajmakowej wkładamy do miseczki, którą umieszczamy we wrzącej wodzie w celu roztopienia się kajmaku.
Masę marcepanową wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia , na grubość 5 mm. Za pomocą foremki w kształcie łezki wycinamy listki -50 sztuk. z pozostałego marcepanu robimy kuleczki.
Wykonanie:
Ciemną czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki.
Do rondelka wkładamy miękkie masło, mleko, kakao i posiekana drobno czekoladę. Rondel umieszczamy na małym palniku i na najmniejszym płomieniu doprowadzamy do roztopienia a następnie połączenia się składników - nie zapominamy o mieszaniu. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika.
Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy polewę czekoladową. Składniki łączymy ze sobą.
Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe foremki, po same jej brzegi. W każdej babeczce robimy wgłębienie.
Foremki z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.
Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki i wkładamy je do papilotek. Wgłębienia naszych babeczek wypełniamy masą kajmakową (po 1 łyżeczce na 1 babeczkę), wyciskamy na nią keks ubitej kremówki, zdobimy orzechem laskowym i listkami, kuleczkami z marcepanu.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 22/09/2014
comments powered by Disqus