Babeczki cytrynowe "kurczaczki"
Święta Wielkanocne już za pasem dlatego też proponuję powoli próbować, testować, wymyślać niesamowite wypieki które zachwycą nie tylko smakiem ale i wyglądem. A przy okazji umilą czas naszym dzieciom które z radością pomogą nam dekorować wypieki. Tak więc dziś prezentuję proste w wykonaniu, pyszne, cytrynowe babeczki które z wierzchu postanowiłam z Synem ozdobić w Wielkanocne kurczaczki, które co dopiero się wykluły. :-)





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 200 ml letniego mleka
- 50 ml oleju roślinnego/ rzepakowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta i sok z jednej cytryny
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnozłotej konsystencji. Do masy jajecznej dodajemy mleko wraz z olejem oraz sok i skórę otartą z cytryny- składniki dokładnie łączymy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy.
Masę przekładamy do foremek (napełniamy 2/3 ich wysokości). Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku by przestygły.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- kilka kryształków pomarańczowego barwnika spożywczego
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę oraz pomarańczowy barwnik spożywczy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Składniki na marcepan:
- 250 g cukru pudru
- 250 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 1/4 szklanki amaretto
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Dodatkowo:
- kilka suszonych owoców Goji
- cukrowe perełki
- barwniki spożywcze
Powstałą masę marcepanową dzielimy ma pół. Jedną połówkę barwimy na biało a kolejną dzielimy w proporcji 2/3 i barwimy ją na pomarańczowo oraz 1/3. Najmniejszą część marcepanowej masy rozdzielamy na 4 części i każdą z nich barwimy inaczej (fioletowym, niebieskim, różowym, czerwonym barwnikiem spożywczym)
Z białego marcepanu odrywamy niewielką część na oczy dla kurczątek. Biały marcepan wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi w których za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy środki (wycinamy 12 okręgów).
Z pomarańczowego marcepanu odrywamy 1/3 jego część i również wałkujemy go na płat z którego wycinamy małe okręgi (trochę większe niż gwiazdki). Z pozostałego pomarańczowe marcepanu formujemy 12 kulek. Każdą kulkę zdobimy- na jej wierzch nakładamy białą gwiazdkę z marcepanu, za pomocą owoców Goji robimy dzióbki i z białego marcepanu oraz perełek cukrowych oczy.
Pomarańczowymi okręgami zakrywamy wycięty środek w białych płatach.
Z kolorowych marcepanów formujemy kokardki (marcepan wałkujemy między dwoma płatami papieru i wycinamy z niego niewielkie okręgi którego dwa przeciwległe brzegi zwijamy do środka i spinamy perełką cukrową).
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek i ich wierzch lukrujemy pomarańczowym lukrem. Na lukru umieszczamy białe okręgi z pomarańczowym środkiem a na nim głowy kurczaczków i kokardki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/04/2017
comments powered by Disqus