Babeczki baranki
Nie ma Świąt Wielkanocnych bez baranka czy to cukrowego, lukrowego, z babki piaskowej czy też z dodatkiem bitej śmietany. Życzę wszystkim czytelnikom ciasteczkowego potwora Smacznego Jajka, Rodzinnego, wspaniałego śniadania i oczywiście ciepłego ale bardzo mokrego Śmigusa Dyngusa.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę ucieraną:
- 500 g mąki pszennej/tortowej typ 450
- 2 łyżki tartej bułki
- 500 g cukru pudru
- 4 jajka wielkości L
- 500 ml mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki gorzkiego kakao
Składniki na nadzienie kokosowo-serowe:
- 150 g sera twarogowego półtłustego
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Ser biały dwukrotnie mielimy a następnie ucieramy go w makutrze z wiórkami kokosowymi.Do utartego sera dodajemy wiórki i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Następnie z powstałej masy formujemy 12 sztuk jednakowych kulek.
Składniki na krem śmietanowy:
- 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się nam dobrze połączyły. Następnie kremówkę przekładamy do worka cukierniczego -ja nie zakładałam końcówki. Worek z kremem na czas przygotowywania babeczek wkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
- 12 sztuk małych jajek czekoladowych
- 24 sztuki orzechów nerkowca
- biały pisak cukrowy
- czekoladowe perełki cukrowe
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do rondla wlewamy mleko i wstawiamy go na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i za pomocą rogalki łączymy składniki. Powstały płyn ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostudzenia.
Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier puder i dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy kakao na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Na sama koniec dodajemy bułkę tartą. dokładnie wyrabiamy mikserem lub łyżką.
Surową masę rozkładamy na dwanaście foremek. Do każdej formy wlewamy 2/3 wysokości (foremki) masy a w ich środek wciskamy po kulce serowo - kokosowej (tak by były one zakryte masą czekoladową).
Surowe babki pieczemy w średnio gorącym piekarniku - u mnie- 130 stopniach Celsjusza przez 35 minut małe babeczki (do tzw. suchego patyczka, piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Całkiem zimne czekoladowe baby wykładamy z formy, dekorujemy je śmietaną kremówką - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie na kremówce umieszczamy czekoladowe jajka, które zdobimy pisakiem cukrowym oraz czekoladowymi perełkami (rysujemy na jajkach czekoladowych oczy baranów). A na sam koniec dokładamy orzechy nerkowca które będą tworzyć uszy naszych babeczkowych baranów.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/04/2017
comments powered by Disqus