Babeczki bananowe z kremówką
Proste w wykonaniu ale jak że pyszne babeczki bananowe serwuje dziś z ze śmietaną kremówką, pałeczkami czekoladowymi i oczywiście listkiem banana.





Składniki na 12 sztuk.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem średnio/ lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto bananowe
- 200 g mąki pszennej
- 4 duże, bardzo dojrzałe banany
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jajka (wielkość L)
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną.
Na talerzu, widelcem rozgniatamy banany.
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder oraz stopniowo, po jednym całym jajku - cały czas ucieramy składniki. Gdy nasza masa zaczyna się już pienić wlewamy mleko i jeszcze chwilę łączymy składniki. Następnie dodajemy mąkę przesiana z sodą oczyszczona - miksujemy. Na sam koniec do masy dodajemy banany, suszona żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze mieszamy składniki.
Surowe ciasto przelewamy do foremek (lub formy na muffiny) i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
Składniki na krem:
- 2 łyżki cukru pudru
- 600 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.
Dodatkowo:
- 12 sztuk pałeczek czekoladowych
- 1 sztuka banana
- 12 sztuk listków mięty
Banana kroimy w plastry (12 sztuk).
Pałeczki czekoladowe łamiemy na pół.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babeczki bananowe wykładamy z foremek i zdobimy śmietaną kremówką. Dodatkowo tuż przed podaniem każda babeczkę zdobimy pałeczkami czekoladowymi , plastrem banana oraz listkami mięty.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/03/2017
comments powered by Disqus