Babeczki bałwanki
Już połowa listopada a tu gdzie nie gdzie śnieg , w górach go na pewno znajdziecie. A ,że ze śniegu bałwany trzeba lepić to stwierdziłam , że ulepie je w mojej kuchni takie inne, zjadliwe, śmieszne i pyszne. Mogę powiedzieć , że to bałwanki z pod samiuśkich Tater... hey.





Składniki na 12 sztuk.
Blachę na muffinki wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę ucieraną:
- 200 g mąki pszennej / tortowej ( typ 650)
- 150 g cukru pudru
- 75 g miękkiego masła
- 2 całe jajka ( rozmiar L)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę.
Do żółtek dodajemy cukier puder i składniki ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.
Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu przelewamy utarte żółtka z cukrem - ucieramy. Następnie dosypujemy po trochę przesianej maki z proszkiem , dolewamy mleka a na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Wszystko dokładnie ucieramy. Na sam koniec dodajemy na sztywno ubitą pianę i łączymy składniki.
Surową masę na babkę przekładamy do formy na muffinki - po 2 -2,5 łyżki masy na jedna muffinę.
Babki pieczemy w 120-130 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na jasno złoty kolor, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra - dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i odkładamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Składniki na masę cukrową:
- 1/6 szklanki gorącej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej ( sypkiej)
- 2 łyżeczki glukozy
- 400 g cukru pudru
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę z glukozą.
Do miski przesypujemy cukier puder i wlewamy do niego rozpuszczona żelatynę z glukozą. za pomocą łyżki łączymy składniki. Powstała masa powinna mieć elastyczna konsystencję. Jeśli masa cukrowa nie jest za mało elastyczna i klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę cukru pudru. Gotową masę wkładamy do woreczka śniadaniowego by nam nie stwardniała.
Dodatkowo:
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 70 g wiórek kokosowych
- 12 sztuk kulek raffaello
- pisaki cukrowe / lukrowe żółty, czerwony i zielony
- 2-3 łyżeczki kulek ryżowych czekoladowych
- 12 sztuk białych / srebrnych kulek cukrowych
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- niebieski i czerwony barwnik spożywczy
Serek mascarpone przekładamy do miski , dodajemy do niego łyżkę cukru pudru i za pomocą miksera ucieramy składniki na jednolita masę.
Na kulkach rafaello , za pomocą pisaków lukrowych - rysujemy marchewkowy, żółty nos, czerwone usta i za pomocą białego lukru przyklejamy kulki czekoladowe ryżowe - oczy.
Do połowy białej masy cukrowej dodajemy kilka kryształków niebieskiego barwnika spożywczego. Łączymy składniki. Powstała masę dzielimy na 12 kulek z których robimy kapelusze. Gotowe kapelusze odstawiamy by wyschły.
Pozostała nam jeszcze połowa białej masy cukrowej z niej odcinamy 1/3 część i dodajemy do niej kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego ( do tej 1/3 części białej masy cukrowej). Dokładnie łączymy składniki . Następnie czerwona masę cukrową umieszczamy między dwa niewielkie płaty papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 3 mm. za pomocą małego kieliszka do wódki ( a najlepiej żeby była średnica 2-2,5 cm) wycinamy okręgi. Okręgi lekko zwijamy z jednej i z drugiej strony - zdjęcie pomocnicze powyżej. Ba środku powstałej kokardki umieszczamy białą / srebrną kulkę cukrową. Powstałe kokardki odstawiamy do stwardnienia. Z pozostałej części białej masy cukrowej robimy patyki dla bałwanków. Do białej masy dodajemy pół łyżeczki gorzkiego kakao i wyrabiamy gładką masę. Czekoladową masę cukrową wałkujemy na grubość 5 mm i za pomocą noża wycinamy patyki - zdjęcie powyżej. Patyki pozostawiamy to zastygnięcia.
Zastygnięte czapki dodatkowo można ozdobić zielonymi kropkami - za pomocą zielonego pisaka lukrowego / cukrowego.
Wykonanie:
Zimne , upieczone babeczki wykładamy z formy. Jego boki obtaczamy w białym lukrze a następnie w wiórkach kokosowych. Wierzch babeczek smarujemy serkiem mascarpone , obsypujemy wiórkami kokosowymi a na czubku babeczki umieszczamy głowę bałwanka z kulki. Na głowę bałwanka wkładamy czapkę, pod głową przyklejamy za pomocą lukru kokardę, wbijamy po bokach patyki i przyklejamy po trzy guziki z czekoladowych kulek ryżowych. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 19/11/2013
comments powered by Disqus