Babeczki bakaliowe z kremem

Proponuję coś smacznego, bez pieczenia, z delikatną masą i w dodatku bardzo proste, szybkie i efektowne w wykonaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny wykładamy sreberkiem.


Składniki na ciasto:
  • 500 g biszkoptów, herbatników, ciasta ucieranego (bez nadzienia)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanka mleka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki whisky/ rumu
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki łuskanego sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Składniki na masę kisielowo-budyniową:
  • 2 opakowania kisielu o smaku jabłkowym lub kaktusowym
  • 250 ml soku jabłkowego (w kolorze zielonym)
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru (1x40 g)
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 250 miękkiego masła

Do rondelka wlewamy sok, wstawiamy go na najmniejszym palniku i doprowadzam do jego zagotowania. Gotujący się sok ściągamy z palnika i rozpuszczamy w nim kisiele. Powstały kisiel przykrywamy pokrywką i pozostawiamy go do przestygnięcia.

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 200 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń na przemian z zimnym kisielem i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.


Do ozdoby:
  • czerwone kwiatuszki z marcepanu z owocem Goy
  • 4 łyżki drobno posiekanych pistacji

Wykonanie:

Do rondla przekładamy mleko, masło, kakao i połamaną w kawałki czekoladę. Rondel umieszczamy na małym palniku i doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy powstały płyn z rondla i bakalie. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy formę na muffiny, po same jej brzegi.

Formę z ciastem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.

Po upływie podanego czasu formę wykładamy z lodówki, delikatnie wyciągamy babeczki z formy. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy masę budyniowo-kisielową, którą posypujemy posiekanymi pistacjami. Na szczycie masę zdobimy marcepanowym kwiatem.

Tak przygotowane babeczki wkładamy ponownie na 2 godziny do lodówki po czym podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/08/2014


comments powered by Disqus