Babeczki agrestowo - adwokatowe

Kruche babeczki wypełnione masą agrestową z suszonym kolorowym ananasem a do tego masa z serka mascarpone i adwokatu. Wisienką w tych babeczka stały się płatki migdałowe i starta, gorzka czekolada. Idealne połączenie na te jesienno zimowe dni.

Ocena:
1 5

Składniki na około 60 babeczek.


  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej

W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, aromat oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy je na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy go na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu babeczki odkładamy do ostygnięcia a następnie wykładamy z foremek.


Składniki na masę agrestową:
  • 200 g dżemu agrestowego
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki agrestowej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę, kolorowego , suszonego ananasa

Sypką galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Do miski przekładamy dżem agrestowy i dodajemy do niego płynną galaretkę oraz suszonego ananasa. Dokładnie łączymy ze sobą składniki.


Składniki na masę serowo - ajerkoniakową:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml ajerkoniaku

Do miski przekładamy serek mascarpone i miksujemy go na puch. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i stopniowo ajerkoniak. Składniki łączymy na jednolitą masę.

Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, z końcówką szerokiej gwiazdy. Rękaw wypełniony masą wkładamy na około godzinę do lodówki.


Dodatkowo:
  • 50 g startej , gorzkiej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych

W niewielkiej misce łączymy ze sobą płatki migdałowe i startą czekoladę.


Wykonanie:

Zimne, kruche babeczki wypełniamy masą agrestową. Babeczki wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu babeczki wyciągamy z lodówki. Na każdą babeczkę wyciskamy masę z serka mascarpone i zdobimy czekoladą i migdałami.

Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2013


comments powered by Disqus