Babeczki
Smaczne babeczki, które można wypełnić dowolnymi składnikami! Czy to będą owoce z galaretką, czy słodka masa czekoladowa, bez znaczenia! Babeczki są tak pyszne, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków.





Składniki na 50 sztuk babeczek.
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka margaryny
2 łyżki mąki pszennej / tortowej
Wykonanie:
Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.
Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus