Aspirynki z brzoskwiniami

Przepis na te niesamowite półkruche ciastka z bezą znalazłam w zeszycie babci Ziuty. Aspirynki bo o nich mowa, możemy łączyć z dowolnym, ulubionym przez nas dżemem - ja je przełożyłam domowym dżemem brzoskwiniowym, który zrobiłam z owoców rosnących w ogrodzie moich rodziców. Ciasteczka wyszły wspaniałe.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 370 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

Składniki na lukier:
  • 2 surowe białka
  • 300 g cukru pudru

Do miski przelewamy surowe białka, dodajemy do nich cukier puder i za pomocą pałki drewnianej rozcieramy składniki do momentu aż się nam połącza na gładką, jednolitą masę.


Dodatkowo:
  • 250-300 g domowego dżemu brzoskwiniowego
  • 100 g wiórek kokosowych

Do miseczki przesypujemy wiórki kokosowe.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło, żółtka, całe jajo, kwaśna śmietanę i za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną się nam tworzyć grudki. Następnie odkładamy nóż i za pomocą zarabiamy ciasto, które formujemy na kształt kuli, owijamy folią spożywczą i przekładamy je na 60 minut do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na płat o grubości 3 mm. Z płata wycinamy okręgi o średnicy 3-3,5 cm. Surowe okręgi układamy na blaszce do pieczenia i za pomocą pędzelka smarujemy je z wierzchu lukrem.

Tak przygotowane, surowe ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, aż się nam ładnie zarumienią a lukier nie ze złoci (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem po stronie bez lukru, ich boki również (u mnie domowym, brzoskwiniowym) i obtaczamy w wiórkach kokosowych - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/08/2015


comments powered by Disqus