Amoniaczki z cukrem

Lekkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka ozdobione cukrem kryształem.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 2 całe duże jajka
  • 25 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 g amoniaku ( ewentualnie 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - użyłam amoniaku)
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżku
  • około 2 szklanki mąki pszennej / tortowej

Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • białko surowe

Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier - składniki ucieramy na jednolitą, jasnozłota masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mleko i mąkę w takiej ilości , ażeby ciasto nie było twarde. Następnie dodajemy utłuczony anyżek i amoniak. Wyrabiamy/ zarabiamy ciasto i odkładamy je w zimne miejsce na 30 minut , by "wypoczęło".

Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na płat o grubości 4 mm. Za pomocą foremek do ciasta wycinamy ciasteczka z płatu ciasta. Surowe ciasteczka z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Amoniaczki włożone do szklanego słoja, obwiązanego pergaminem można długo przechowywać.

Smacznego


Data publikacji: 12/08/2013


comments powered by Disqus