Amoniaczki z cukrem
Lekkie i szybkie w wykonaniu ciasteczka ozdobione cukrem kryształem.





Składniki na 2 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 2 całe duże jajka
- 25 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 g amoniaku ( ewentualnie 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej - użyłam amoniaku)
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżku
- około 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru kryształu
- białko surowe
Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier - składniki ucieramy na jednolitą, jasnozłota masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mleko i mąkę w takiej ilości , ażeby ciasto nie było twarde. Następnie dodajemy utłuczony anyżek i amoniak. Wyrabiamy/ zarabiamy ciasto i odkładamy je w zimne miejsce na 30 minut , by "wypoczęło".
Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na płat o grubości 4 mm. Za pomocą foremek do ciasta wycinamy ciasteczka z płatu ciasta. Surowe ciasteczka z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Amoniaczki włożone do szklanego słoja, obwiązanego pergaminem można długo przechowywać.
Smacznego
Data publikacji: 12/08/2013
comments powered by Disqus