Alberty z piankowymi kwiatami

Proste, kruche, domowe herbatniki, oblewamy ulubionym lukrem, zdobimy piankami i kolorowymi dropsami. Podajemy dużym i małym Łasuchą ;-).

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik ( średnio).


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g masła ( lub dobrej margaryny)
  • /21 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 surowe jajko

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę pszenną , ziemniaczaną, cukier puder, sodę. Następnie dodajemy anyżek, cukier waniliowy, jajka, mleko oraz masło. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta w kulę przykrywamy je talerzem/ garnkiem i zostawiamy na godzinę by " wypoczęło". Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki.

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypujemy do rondla i zalewamy składniki gorącą, gotującą się wodą. Wkładamy do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotujemy pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel ściągamy z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelewamy do miski kamionkowej , dodajemy do syropu sok z cytryny i ucieramy pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Do powstałego lukru dodajemy zielony barwnik spożywczy i jeszcze chwile rozcieramy.

Uwaga lukier należy przygotować dopiero gdy herbatniki będą już upieczone.


Składniki na lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego

Wsypujemy mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodajemy do niej alkohol, sok z cytryny, barwnik spożywczy oraz wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć przelewamy go do jednorazowego worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1. Lukier ten barwimy albo na ciemny albo na jasny zielony.


Dodatkowo:
  • 200 g kolorowych lentrynek
  • 400 g prostokątnych pianek (kolorowych)

Prostokątne pianki przecinamy po ukosie tak byśmy po przecięciu otrzymali dwa trójkąty.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka lukrujemy z wierzchu lukrem cytrynowym, układamy na kratce by lukier na nich zastygł. Następnie, za pomocą worka cukierniczego, na wierzchu ciasteczek malujemy esy-floresy ciemnym lub też jasnym lukrem. Wierzch herbatników zdobimy piankami oraz dropsami tak by ozdoby utworzyły kwiaty - zdjęcia pomocnicze powyżej.

O lukrowane, ozdobione ciasteczka pozostawiamy na około 1-2 godziny by lukier dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/05/2016


comments powered by Disqus