Alberty z dżemem i kamyczkami

Wiosna już powoli rozgaszcza się w mojej kuchni i dlatego też tym razem upiekłam alberty, które przełożyłam domowym dżemem agrestowym i ozdobiłam kamyczkami, motylkami i kolorowymi perełkami cukrowymi. Oczywiście nie zabrakło lukru.....

Ocena:
1 5

Składniki na 17 sztuk.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła ( lub dobrej margaryny)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżeczka zmielonego i przesianego anyżku

Do miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę krupczatkę , ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy masło, cukier waniliowy, jajko oraz mleko. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta w kulę przykrywamy je talerzem/ garnkiem i zostawiamy na godzinę by " wypoczęło". Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 3 mm. Za pomocą kwadratowych foremek wycinamy ciastka o wymiarach 10x10 cm i 5x5cm , które dziurkujemy widelcem. w okół falbanek. Każde surowe ciastko smarujemy białkiem i posypujemy delikatnie zmielonym anyżkiem.

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • 500 g domowego, gęstego dżemu agrestowego
  • kolorowe cukrowe perełki (drobne)
  • pisaki cukrowe/ lukrowe w kolorze zielonym
  • cukrowe motylki
  • 50 g ryżowych kulek w białej czekoladzie
  • 300 g orzeszków w polewie cukrowej - kolorowych kamyczków

Wykonanie:

Gdy mamy już upieczone i przestudzone ciastka zabieramy się do ich ozdoby. Lukrujemy po 17 sztuk ciastek o wymiarach 10x10 cm i 17 ciastek o wymiarach 5x5cm. O lukrowane ciasteczka układamy na kratce by ociekły z nadmiaru lukru. Następnie gdy nasz lukier jest prawie zastygnięty, zielonym pisakiem lukrowym rysujemy na nich ślaczki, posypujemy cukrową, kolorową posypką, z boku przyklejamy po dwa motylki.

Teraz na wszystkich ciastkach o wymiarach 5x5 cm (tych w lukrze i bez) na ich środku przyklejamy (za pomocą lukru) białe kulki ryżowe i kamyczki tak by utworzyły nam kwiat.

Tak ozdobione ciastka pozostawiamy na 2-3 godziny by lukier dobrze na nich zastygł.

Po upływie podanego czasu małe ciastka (5x5cm) odwracamy i nakładamy na nich 3-4 mm warstwę dżemu agrestowego a następnie sklejamy je z dużymi albertami (10x10cm) - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane ciastka podajemy wszystkim zainteresowanym.

Smacznego


Data publikacji: 25/02/2015


comments powered by Disqus