Alberty z borówkami i serkiem

Pyszne kruche alberty przełożone przesmażonymi borówkami leśnymi wraz z delikatną śmietaną kremówką.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy ciasteczek.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik (średnio).


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g masła (lub dobrej margaryny)
  • 125 ml kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajka

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżeczka zmielonego i przesianego anyżku

Do miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

W kubeczku rozmącamy jajko z kwaśną śmietaną.

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę pszenną , ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy masło, cukier waniliowy, jajko z kwaśną śmietaną. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta w kulę przykrywamy je talerzem/ garnkiem i zostawiamy na godzinę by " wypoczęło". Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 3 mm. Za pomocą kwadratowych foremek wycinamy ciastka, które dziurkujemy widelcem. Każde surowe ciastko smarujemy białkiem i posypujemy delikatnie zmielonym anyżkiem.

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia.


Składniki na masę owocową:
  • 600 g borówek leśnych
  • 2 opakowania sypkiej galaretki - owoce leśne

Do rondla, najlepiej z podwójnym dnem, wsypujemy borówki, wsypujemy sypkie galaretki. Rondel wstawiamy na małym palniku i na średnim ogniu przesmażamy owoce z galaretką przez 20 minut. Gotowy dżem ściągamy z palnika.


Składniki na masę z serków homogenizowanych:
  • 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą.

Do miski przekładamy serki homogenizowane i dodajemy do nich cukier puder wraz z rozpuszczona żelatyną. Za pomocą miksera łączymy składniki na jednolitą masę. Powstała masę jogurtową wkładamy na 15 minut do lodówki by zastygła. Zastygniętą masę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Na połowę upieczonych, przestudzonych albertów wykładamy warstwę dżemu borówkowego. Alberty z borówkami wkładamy na 30 minut do lodówki by dżem zastygł. Następnie wykładamy je z lodówki i na owoce wyciskamy warstwę masy z serków homogenizowanych, którą przykrywamy pozostałymi albertami. Przełożone ciasteczka wkładamy jeszcze na 15-20 minut by dobrze się ścięły.

Przed podaniem nasze ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 18/07/2014


comments powered by Disqus