Alberty III

Pyszne herbatniki w odsłonie wiosennej, wielkanocnej bo zdobione kurczaczkiem :). Polecam bo nie dość ze świetnie smakują to i ładnie prezentują się na zielonym, wielkanocnym stole.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik ( średnio).


Składniki:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła ( lub dobrej margaryny)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajka

Składniki na lukier królewski:
  • 1,5 szklanki cukru pudru (uwielbiam tylko i wyłącznie ten cukier puder)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 białko z wyparzonego jajka
  • kilka kryształków pomarańczowego i czerwonego barwnika spożywczego

Do kamionki wlewamy sparzone białko, dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder. za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki aż zbieleją i zgęstnieją. Powstały lukier rozlewamy w proporcji 2/3 i 1/3. Wiekszą część lukru barwimy na pomarańczowo a 1/3 lukru rozlewamy po równo do kamionek i do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik spożywczy. Zabarwiony lukier (czerwony, pomarańczowy i biały) przekładamy do jednorazowych woreczków cukierniczych.


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
  • kulka kryształków żółtego barwnika spożywczego

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny, żółty barwnik spożywczy i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 20 g suszonych owoców Goji
  • 30 g czekoladowych kuleczek ryżowych

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę krupczatkę , ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy masło, cukier waniliowy, jajko oraz mleko. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta w kulę przykrywamy je talerzem/ garnkiem i zostawiamy na godzinę by " wypoczęło". Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 3 mm. Za pomocą kwadratowych foremek (10x10cm, 7x7cm, 5x5cm) wycinamy ciastka, które dziurkujemy widelcem.

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia.

Ciasteczka z wierzchu lukrujemy żółtym lukrem cytrynowym i pozostawiamy na kratce do przestygnięcia.

Następnie za pomocą lukru królewskiego rysujemy kurczaczka, zdobimy go owocami Goji oraz czekoladowymi kuleczkami. Nie zapominamy ozdobić żółtym lukrem królewskim ramek w naszych ciasteczkach.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/03/2016


comments powered by Disqus