Alberty II

Pyszne, kruche i jak że proste prawie herbatniki. Prawie gdyż jest to przepis na alberty, które są bardziej delikatne w smaku.

Ocena:
1 5

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik (średnio).


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typu 450
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g masła (lub dobrej margaryny)
  • 125 ml kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajka

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżeczka zmielonego i przesianego anyżku

Do miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

W kubeczku rozmącamy jajko z kwaśną śmietaną.

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę pszenną , ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy masło, cukier waniliowy, jajko z kwaśną śmietaną. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta w kulę przykrywamy je talerzem/ garnkiem i zostawiamy na godzinę by " wypoczęło". Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 3 mm. Za pomocą kwadratowych foremek wycinamy ciastka, które dziurkujemy widelcem. Każde surowe ciastko smarujemy białkiem i posypujemy delikatnie zmielonym anyżkiem.

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/07/2014


comments powered by Disqus