Alberty I

Przez moją teściową nazwane "żelaznymi herbatnikami". Pyszne i do tego szybkie w wykonaniu. Polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na 4 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik ( średnio).


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g masła ( lub dobrej margaryny)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżku
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy ze sobą mąkę pszenną , ziemniaczaną, cukier puder, sodę. Następnie dodajemy anyżek, cukier waniliowy, jajka, mleko oraz masło. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasta w kulę przykrywamy je talerzem/ garnkiem i zostawiamy na godzinę by " wypoczęło". Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na płat ciasta o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki. Następnie każdy krążek nacinamy lekko nożem - zdobimy.

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy je do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/04/2013


comments powered by Disqus