Zajączki biszkoptowe z mirabelkami

Lubię bawić się lukrem a w szczególności lukrem śmietanowym który jest niesamowicie prosty w wykonaniu i smaczny. Efektem dzisiejszej zabawy są zajączki z ciasta biszkoptowego ucieranego z domowym dżemem mirabelkowym.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczeni.

Blachy wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą foremki wycinamy zajączki.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • brązowy barwnik spożywczy

Do miski kamionkowej wsypujemy tylko 250 gram cukru pudru i dodajemy kwaśna śmietanę oraz kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Następnie odlewamy 1/3 lukru i dodajemy do niego resztę cukru pudru oraz ponownie kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego i dokładnie rozcieramy składniki. powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką o numerze 1.


Do ozdoby:
  • 40 sztuk mini bezików (kropek bezowych)
  • 50 g czekoladowych draży groszków
  • czerwonej posypki cukrowej
  • białych pałeczek cukrowych
  • 2 pisaki lukrowe w białym kolorze
  • 400 g domowego dżemu z mirabelek

Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych zajączków lukrujemy z wierzchu jasnym brązowym lukrem śmietanowym i odstawiamy je na kratkę by lukier dobrze na nich zastygł. Gdy lukier już na ciastkach zastygnie zagęszczonym brązowym lukrem rysujemy zarys zajączków i za jego pomocą przyczepiamy ogonki, nosek, wąsy. Za pomocą białego pisaka lukrowego ryzujemy oczy i przyczepiamy czekoladowe draże-groszki a także malujemy uszy naszym zającom - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Na nie o lukrowane ciasteczka wykładamy 3 mm warstwę gęstego dżemu mirabelkowego który przykrywamy ozdobionymi ciastkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon