Wykwintny piernik cioci

Poniżej podaje przepis na przepyszny piernik z niesamowitą ilością bakalii, powideł śliwkowych oraz z dodatkami marcepanu. Sam widok zachęca juz do jego pieczenia a dodatkowo jego zapach do jedzenia.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik wykwintny cioci z bakaliami:
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru kryształu
  • 250 g miodu naturalnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 2 szklanki różnych bakalii (rodzynki, mieszanka keksowa, figi suszone, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina)

Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy składniki na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę do której dodajemy olej oraz przesiana mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Do rondla wlewamy miód, rondel wstawiamy na najmniejszym palniku. Miód podgrzewamy, lekko zarumieniamy, rozpuszczamy w nim sodę oraz korzenie (trzepaczką ją mieszamy) i gorący dodajemy do utartej masy wraz z mlekiem i dokładnie miskujemy, ucieramy składniki. Następnie dodajemy bakalie i łączymy składniki. Wyrobioną dokładnie masę przekładamy do formy, równomiernie rozkładamy, owijamy folią spożywcza i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce by nastąpił proces fermentacji.

Po upływie doby formę z surowym piernikiem wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 45 minut, próbując ostrożnie patyczkiem czy jest upieczony (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.


Składniki na piernik wykwintny cioci:
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru kryształu
  • 250 g miodu naturalnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy składniki na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę do której dodajemy olej oraz przesiana mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Do rondla wlewamy miód, rondel wstawiamy na najmniejszym palniku. Miód podgrzewamy, lekko zarumieniamy, rozpuszczamy w nim sodę oraz korzenie (trzepaczką ją mieszamy) i gorący dodajemy do utartej masy wraz z mlekiem i dokładnie miskujemy, ucieramy składniki. Ciasto powinno mieć gęstość dobrej śmietany.. Wyrobioną dokładnie masę przekładamy do formy, równomiernie rozkładamy, owijamy folią spożywcza i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce by nastąpił proces fermentacji.

Po upływie doby formę z surowym piernikiem wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 45 minut, próbując ostrożnie patyczkiem czy jest upieczony (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.


Składniki na lukier czekoladowy na śmietanie:
  • 375 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • 1 kopiata łyżka naturalnego kakao

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Do worka cukierniczego odlewamy 7 łyżek białego lukru.

Do większej części lukru dodajemy kakao i jeszcze chwilę ucieramy.


Składniki na masę marcepanową:
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 3 łyżki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Dodatkowo:
  • 400 g gęstych powideł śliwkowych
  • barwniki spożywcze - zielony, żółty, biały, pomarańczowy
  • kolorowe posypki cukrowe
  • cukrowe gwiazdki
  • cukrowe płatki śniegu
  • kilka draży o smaku kakaowym

Masę marcepanową dzielimy na cztery równe części. Każdą część barwimy na inny kolor. Kolorowy marcepan (pojedynczo) wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą foremek wycinamy choinki, aniołki, dzwony i gwiazdki. Dodatkowo każdą ozdobę zdobimy perełkami, gwiazdkami, płatkami i drażami - zdjęcia pomocnicze powyżej.


Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony piernik pospolity cioci bakaliowy wykładamy równomiernie geste powidła śliwkowe ,które przykrywamy piernikiem bez bakalii. Piernik z wierzchu i po bokach oblewamy czekoladowym lukrem. Gdy lukier lekko zastygnie za pomocą worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1 - 2 malujemy białym lukrem kratkę w którą wkładamy na przemian wycięte ozdoby z marcepanu.

Przełożony, o lukrowany i ozdobiony piernik pozostawiamy na dobę by zmiękł i przeszedł smakiem powideł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon