Weselne muffiny

Nie ukrywam iż do przygotowania poniższego deseru zainspirowała mnie niesamowicie elegancka a tym samym gustowna strona internetowa - westwing.pl. Na owej stronie internetowej odkryłam wyjątkowy, pobudzający kreatywność i do tego na czasie (bo przecież jest lato) artykuł o ślubach i weselach. W materiałach jakie zostały umieszczone Westwing.pl/powiedz-tak/ czytelnik znajduje porady eksperckie i nowe inspiracje ślubne z pięknymi zdjęciami. U mnie te zdjęcia rozbudziły fantazje - ślub i wesele w stylu klasycznym- ręcznie dziergane koronkowe obrusy, piękna posrebrzana zastawa stołowa, lśniące w słońcu kryształowe wazony wypełnione po brzegi białymi różami.... a w tym wszystkim na posrebrzanych a zarazem wiekowych paterach muffiny z zapieczonymi truskawkami, delikatny różowy krem śmietanowy w biszkoptowym, lukrowanym kapeluszu z marcepanowymi różami...

A Wy moi czytelnicy jak sądzicie - czy na weselu który jest w stylu klasycznym sprawdzi się moja babeczka ?

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Należy przygotować 12 sztuk silikonowych forem na muffiny.


Składniki na ciasto ucierane:
  • 2 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 całe jajka
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego/ rzepakowego
  • 10 łyżek gorącej wody
  • 40 g sypkiego budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 12 sztuk świeżych, dużych truskawek

Truskawki myjemy, suszymy i usuwamy im szypułki.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem.

Do miski wbijamy całe jajka i dodajemy do nich cukier - składniki ucieramy na gładką, puszysta i do tego jednolitą masę. Do utartych jaj wlewamy gorącą wodę i olej - ucieramy. Do połączonych składników stopniowo dodajemy maki u dokładnie ucieramy.

Ciasto przekładamy do 12 wysokich form na muffiny a w ich środki wciskamy po truskawce.

Surowe muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 20-23 minut (piekarnik elektryczny,funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na mus truskawkowy:
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym
  • 100 ml wrzącej wody
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany powoli i stopniowo wlewamy zimną i lekko stężałą galaretkę. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie skręconej gwiazdki. Worka nie wkładamy do lodówki by śmietana nam całkiem nie stężała.


Składniki na masę marcepanową:
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 3-4 łyżki amaretto
  • kilka kryształków czerwonego, niebieskiego i zielonego barwnika spożywczego

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Powstała masę marcepanową dzielimy na pół. A jedną połowę jeszcze na pół. Do największej części masy marcepanowej dodajemy kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Następnie między dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy czerwony marcepan na grubość 1-2 mm. Za pomocą małego pierścienia wycinamy okręgi z których wykonujemy różę (krok po kroku: http://ciasteczkowy-potwor.pl/roze-masy-marcepanowej).

Pozostały marcepan barwimy na zielono i niebiesko. Z kolorowych marcepanów wycinamy listki (zdjęcia pomocnicze powyżej) oraz spiralki.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy 250 g cukru pudru i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Powstały lukier rozlewamy po równo do dwóch miseczek. Do lukru jednej z miseczek dodajemy pozostały cukier który ponownie dokładnie rozcieramy a następnie przekładamy do worka cukierniczego zakończonego jak najcieńszą końcówką.


Dodatkowo:
  • 12 sztuk dużych, okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

Okrągłe biszkopty lukrujemy i odstawiamy na kratkę by lukier na nich zastygł. Następnie za pomocą lukru umieszczonego w worku cukierniczym rysujemy kratkę - zdjęcia powyżej. Ozdobiony biszkopt pozostawiamy na 30 minut by lukier choć trochę zastygł.

Na białym biszkopciku układamy marcepanowe listki, spiralki i róże - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Na upieczone, przestudzone, truskawkowe babeczki wyciskamy porcję różowego musu który przykrywamy ozdobionymi biszkoptami. Tak przygotowane muffiny wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by mus truskawkowy stał się bardziej zwarty.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/06/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon