Warzywna tortilla

Prosta w wykonaniu, bardzo zdrowa i niesamowicie kolorowa tortilla na przekąskę - polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 180 g startego sera (użyłam cheddara)
  • 85 g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
  • 2,5 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 4 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielone sól i pieprz
  • 1 łyżka zielonej czubricy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / rzepakowego

Wykonanie:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę - całość dusimy około 10 minut a następnie studzimy. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z podduszonymi warzywami.

Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy śmietanę i chwilę miksujemy składniki (aż się połączą). Do masy jajecznej dodajemy starty ser, warzywa z patelni oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.

Naszą surową tortille pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Przekąska będzie dobrze upieczona gdy jej środek jest już ścięty, jeśli nie - dopiekamy kolejne 10-15 minut.

Naszą warzywną tortillę możemy podać od razu na ciepło lub lekko wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpikulce i podawać w formie zimnej przekąski.

Smacznego


Data publikacji: 23/05/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon