Trzy smaki w cieście pół francuskim

Wspaniałe, domowe ciasto półfrancuskie otula lekki, mocno nasączony rumem biszkopt, masę kajmakową i budyniową....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach naszej blachy (20 x 27 cm).

Obie blachy z surowym ciastem pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika by przestygło.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie, na przemian dodajemy żółtka, wodę i olej - miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą konsystencję, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, które bardzo delikatnie łączymy.

Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę śmietanową:
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 700 ml mleka
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu

500 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 200 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas, stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ucieramy masę.


Dodatkowo:
  • 700 g masy kajmakowej
  • 1/2 szklanki rumu
  • 100 g płatków migdałowych

Płatki przesypujemy na suchą patelnie i na najmniejszym palniku podprażamy je.


Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta półfrancuskiego smarujemy masą kajmakową (150 g), na którą wykładamy 1/2 masy śmietanowej i ponownie kajmak (150 g) Biszkopt obustronnie nasączamy rumem, przykrywamy nim warstwę masy kajmakowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by masy trochę stężały. Następnie na biszkopt ponownie wykładamy masę kajmakową (150 g), 1/2 masy śmietanowej, i kajmak (150 g), który przykrywamy drugim blatem ciasta półfrancuskiego. Wierzch ciasta pół francuskiego lekko smarujemy masą kajmakową (1-2 łyżki) i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na cała noc) do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/11/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon