Trójkąty z jabłkami i rodzynkami

Trójkąty wykonane są z ciasta francuskiego, natomiast farsz z jabłek, rodzynek i dużej ilości cynamonu. Polane lukrem. Wymarzone drugie śniadanie!

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 6 trójkątów.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić na przykład oliwą / olejem / margaryną.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 4 duże jabłka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Ciasto francuskie wykładamy z lodówki i rozwijamy je. Ciasto przekładamy na stolnice uprzednio lekko podsypaną mąką. Następnie kroimy je na 6 równych kawałków ( 13,5 cm x13,5 cm).

Cytrynę przelewamy wrzątkiem, wycieramy. Za pomocą tarki ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy im gniazda oraz kroimy w kostkę. Do miski w której mamy pokrojone jabłka dosypujemy rodzynki, cukier kryształ, cynamon, łyżkę mąki, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Na jedną połówkę powstałego kwadrata kładziemy dość pokaźną ilość farszu - podczas pieczenia jabłka się kurczą. Boki kwadratów smarujemy wodą i sklejamy je ze sobą. Na każdym trójkącie robimy 3 nacięcia nożem by farsz mógł "oddychać".

Trójkąty układamy na wcześniej przygotowanej blaszce i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Do dekoracji:
  • jedno białko
  • szklanka kopiasta cukru pudru

Białko umieszczamy w misce i lekko je podbijamy. Następnie stopniowo dosypujemy do niego cukier puder - cały czas mieszamy w celu połączenia się składników.

Przestudzone trójkąty polewamy lukrem i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon