Tort wielowarstwowy

Tort wielowarstwowy można spotkać również pod nazwą tort tysiąca warstwa. Tort owy to dziesięć warstw cienkiego ciasta miodowego, przełożonego masą grysikową i oblanego czekoladą. Czym dłużej czeka na swą kolej w lodówce tym staje się miększy i bardziej rozpływający się w ustach.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 24 -26 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto miodowe:
  • 540 g mąki pszennej/ tortowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 200 g płynnego miodu
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do niewielkiego rondelka przekładamy masło wraz z miodem. Składniki rozpuszczamy a nasteĻnie łączymy ze sobą na małym ogniu.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, Dodajemy cukier kryształ, jajka, rozpuszczony miód z masłem. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Surowe ciasto dzielimy na 10 części a każdą część wałkujemy na krążek wielkości naszej tortownicy. Surowe krążki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Upieczone krążki miodowe pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę grysikową:
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 2 całe jajka
  • 3/4 litra mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 200 g miękkiego masła

Do rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier, roztrzepane surowe jajka oraz kasze mannę. Garnek wstawiamy na palnik i dzięki temu składniki doprowadzamy do zagotowania. Grysik gotujemy około 10 minut (ma nam zgęstnieć), ciągle mieszając by nam się nie przypalił. Ugotowany grysik ściągamy z palnika, przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia (ja zostawiłam go na 12 godzin).

Do makutry przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny, ugotowany grysik (kasze mannę) i dobrze rozcieramy. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 8 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i rum. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • kolorowe pisaki cukrowe/ lukrowe (żółty, czerwony, zielony)
  • 250 g orzeszków w cukrowej, kolorowej skorupce
  • 400 g gęstych powideł śliwkowych

Wykonanie:

Każdy, upieczony, przestudzony placek miodowy (oprócz pierwszego którego smarujemy tylko z jednej strony) obustronnie smarujemy powidłami śliwkowymi a następnie przekładamy je masą z kaszy manny - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Wierzch i boki ciasta polewamy polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 60 minut w lodówce by polewa na nim zastygła. Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki i jego boki za pomocą kolorowych pisaków lukrowych/ cukrowych zdobimy esami - floresami. Dodatkowo na wierzchu ciasta, na jego środku układamy orzeszki w kolorowej skorupce.

Ciasto pozostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin bo tego typu ciasta czym starsze tym lepsze ;-).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/11/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon