Tort Szwarcwaldzki

Lekki, czekoladowy, wiśniowy, śmietanowy tort w którym nie brakuje czekolady. Dość znany i popularny na całym świecie. Idealny deser na Walentynki.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 3 x 60 g gorzkiej kuwertury lub czekolady gorzkiej 75% zawartości kakao
  • 3 x 30 g masła
  • 3 x 3 jajka (wielkość M)
  • 3 x 60 g cukru kryształu
  • 3 x 35 g mąki pszennej
  • 3 x 22 g mąki ziemniaczanej
  • 3 x 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąk pszenną wraz proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wkładamy masło, ciemną czekoladę i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do roztopienia składników. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno i do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier- ubijamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną (nie przestajemy ubijać), pojedynczo żółtka, i powoli wlewamy rozpuszczone składniki z rondelka. Wszystko dokładnie łączymy. Do powstałej masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Surową masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika a następnie z blachy.

Podanych składników pieczemy jeszcze dwa takie same biszkopty.


Składniki na wkładkę wiśniową:
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego (2x40 g)
  • 300 g wiśni ze słoika
  • 600 ml soku z wiśni
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 150 ml wiśniówki

. Wiśnie odsączamy na sitku i 8 sztuk wiśni osuszamy z soku - odkładamy do dekoracji.

Do kubka odlewamy 150 ml soku z wiśni i rozpuszczamy w nim dwa opakowania kisielu wiśniowego.

Pozostały sok wlewamy do rondla, dodajemy cukier kryształ oraz 50 ml wiśniówki. Płyn doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się soku dodajemy rozmieszany kisiel z kubka i chwilę gotujemy. Do ugotowanego kisielu dodajemy całe wiśnie , mieszamy. Kisiel wraz z owocami lekko przestudzamy.


Składniki na krem śmietanowy:
  • 1 l śmietany kremówki 36% do ciast i deserów
  • 2-3 łyżki cukru kryształu/ cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i ubijamy składniki na sztywno. Z powstałej masy odkładamy 6-7 łyżek kremu- przekładamy go do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 96 . Na czas przygotowywania tortu śmietanę schładzamy w lodówce.


Dodatkowo:
  • 8 sztuk wiśni z kompotu
  • 200 g płatków czekoladowych
  • 50 g dużych płatków czekoladowych

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone krążki czekoladowego biszkoptu nasączamy wisniówką. Na dwa krążki biszkoptu, równomiernie nakładamy po równo kisielu wiśniowego i pozostawiamy go do całkowitego przestudzenia. Następnie na pierwszy krążek (na którym mamy już przestudzony kisiel) rozkładamy równomiernie 1/3 śmietany kremówki, którą przykrywamy drugim biszkoptem (na którym jest przestudzony kisiel). Ponownie na kisiel nakładamy 1/3 śmietany kremówki i przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Boki i wierzch smarujemy pozostałą częścią śmietany. Boki tortu ozdabiamy płatkami czekolady jak i jego środek. Wierzch tortu zdobimy 8 rozetkami ze śmietany, które zdobimy wcześniej odłożonymi wiśniami. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce przez noc.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon