Tort Porsche

Dla Wszystkich Panów, nie koniecznie tych coś kończą 33 urodziny ale dla tych którzy w tym tygodniu maja swoje święto. Panowie podobają się Wam piękne i szybkie samochody ?...

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 20 cm.

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany:
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (wielkość M)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego/ rzepakowego/ roślinnego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka z cukrem, olej i wodę. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy (w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do tortownicy.

Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny ,funkcja termoobieg).

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same biszkopty.


#####Składniki na masę budyniową:

  • 1 l mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (3 x 40 g)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 200 g czekolady do smarowania
  • 150 g dżemu morelowego
  • barwnik spożywczy żółty i czerwony
  • 350 g miękkiego masła

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego 3 opakowania budyniu oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 800 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę dzielimy w proporcji : - 2/5 i i do tej części masy dodajemy parę kryształków czerwonego barwnika spożywczego i dokładnie łączymy składniki; - 1/5 i do tej części masy dodajemy czekoladę do smarowania i dokładnie łączymy składniki; - 1/5 i do tej części masy dodajemy dżem morelowy, parę kryształków żółtego barwnika spożywczego i dokładnie łączymy składniki; - 1/5 masy pozostawiamy bez zmian - odkładamy 2 niewielkie łyżki masy i dodajemy do niej 2/3 kryształki żółtego barwnika spożywczego;


Składniki na masę marcepanową:
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Do ozdoby:
  • czekoladowe literki i cyferki
  • 70 g gorzkiej czekolady lub pisak czekoladowy
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
  • barwnik spożywczy czerwony i żółty
  • pisak cukrowy koloru żółtego

Do 60 g powstałej masy marcepanowej dodajemy czerwony barwnik spożywczy i dokładnie barwimy nim masę.

Do kolejnych 60 g masy marcepanowej dodajemy 1 płaską łyżeczkę gorzkiego kakao a następnie dokładnie barwimy masę.

Pozostała masę marcepanową barwimy żółtym barwnikiem spożywczym i dzielimy na 4 równe części z których wycinamy tarczę - zdjęcia pomocnicze powyżej. Każdą tarczę zdobimy- za pomocą czerwonych i żółtych pasków marcepanowych, za pomocą rozpuszczonej czekolady i wykałaczki rysujemy symbolikę (konia, poroże, napis porsche) - zdjęcia pomocnicze powyżej


Dodatkowo:
  • 2 kieliszki wódki
  • 1 kieliszek wody

W niewielkiej miseczce łączymy płyny.


Wykonanie:

Pierwszy biszkopt, z wierzchu nasączamy wódka wymieszana z wodą i wyciskamy na nią cienką warstwę żółtej masy, którą równomiernie rozkładamy. Biszkopt z masa wkładamy na 10 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu wykładamy je z lodówki i na pierwszą warstwę masy (żółtą) wyciskamy (za pomocą worka cukierniczego) czerwoną masę - ciasto ponownie na 10 minut wkładamy do lodówki na 10 minut. Gdy masa czerwona nam stwardnieje wyciskamy na nią masę czekoladową - zdjęcia pomocnicze powyżej. Czekoladową masę przykrywamy biszkoptem obustronnie nasączonym mieszaniną wody i alkoholu. Na drugim biszkopcie powtarzamy czynność związana z nakładaniem masy, którą przykrywamy biszkoptem obustronnie nasączonym. Gdy przełożyliśmy już biszkopty masą, boki i wierzch tortu smarujemy biała masą budyniową. Tort ponownie wkładamy na 10 minut do lodówki

Gdy masa na torcie stwardnieje zaczynamy go zdobić - z czerwonej i czekoladowej masy marcepanowej wałkujemy pasek o szerokości 1,5 cm i grubości 3-4 mm. Paskami obklejamy bok tortu zaczynając od góry tortu czekoladowym paskiem. Następnie za pomocą worka cukierniczego wyciskamy żółtą masę, zdobiąc tym samym dół tortu. Dodatkowo przyklejamy (możemy posłużyć się pisakiem cukierniczym) znaczki na bokach, a wierzch zdobimy czekoladowymi literkami i miniaturką autka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tort przechowujemy w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon