Tort piętrowy Bliźniaków

Tak, tak tort upieczony z myślą o dwu-letnich bliźniakach. Miał być czekoladowy i zabawny - był czekoladowy bo i ciasto jak i krem z czekolady, nie zabrakło polewy czekoladowej a zabawy.... było co nie miara przy ściąganiu niesamowicie czekoladowych słodkości :-).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dużą tortownicę o średnicy 30 cm oraz o średnicy 15 cm.

Przed każdym pieczeniem biszkoptu należy umyć, wysuszyć, natłuścić i oprószyć czysta bułką tartą tortownicę.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 30 cm):
  • 3 x 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 x 3 całe duże jajka
  • 3 x 80 g masła
  • 3 x 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 x 3 łyżki mleka
  • 3 x 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 x 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy 3/4 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wkładamy 80 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Całe jajka (3 sztuki) wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.

Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.


Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 15 cm):
  • 3 x 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 3 x 1 całe duże jajko
  • 3 x 40 g masła
  • 3 x 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 x 1 łyżka mleka
  • 3 x 1 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 x 1 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy 1/2 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wkładamy 40 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Całe jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.

Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.


Składniki na masę czekoladową:
  • 6 sztuk całych, surowych jajek (wielkość L)
  • 400 g cukru kryształu
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka
  • 500 g miękkiego masła
  • 2 kieliszki spirytusu lub wódki

Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 15-20 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 220 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 6 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 500 g domowego dżemu z porzeczek (mieszanych czarnych i czerwonych)
  • 6 jajek niespodzienek
  • 7 sztuk kinder czekoladek
  • gwiazdki milki wey
  • m&m
  • czekoladki nadziewane
  • trufe orzechowe
  • krówki
  • 2 opakowania kinder bueno
  • 2 opakowania kinder cantry
  • 3 batony lion
  • jajka czekoladowe

Składniki na poncz:
  • 3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
  • 1 kieliszek spirytusu

W niewielkiej misce łączymy alkohol wraz z naparem kawowym.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty nasączamy obustronnie ponczem i przekładamy dżemem porzeczkowym oraz masą czekoladową - na pierwszy biszkopt nasączony pączem nakładamy 3 -4 łyżki dżemu, rozkładamy go równomiernie a następnie przykrywamy warstwą kremu czekoladowego, który przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Powtarzamy ponownie czynność. Gdy mamy już przełożony biszkopt duży jego wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym. Tak samo postępujemy z mniejszymi biszkoptami-przekładamy dżemem i kremem czekoladowym a następnie jego wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym. Następnie przełożone masą biszkopty wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu (gdy masa już stwardnieje i sklei dokładnie ze sobą biszkopty) wykładamy ciasta z lodówki i wierzch dużego ciasta obficie polewamy polewą czekoladową a następnie nakładamy na nie mniejsze ciasto, którego wierzch również polewamy polewą czekoladową. Teraz zaczynamy dekorowanie wszelakimi rodzajami słodkości jakie tylko uwielbiamy.

Ozdobiony tort umieszczamy na 3 godziny (a najlepiej na noc) do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon