Tort na biało

Za oknem biały puch otula świat....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tort o średnicy 20 cm.

Formę należy natłuścić np. margaryną i oprószyć świeżą, czystą bułką tartą lub mąką pszenną/ tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka (wielkość M)
  • 1/2 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego/ rzepakowego/ roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej - miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.

Z podanego przepisu pieczemy jeszcze 2 takie same biszkopty.


Składniki na białą masę:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowanie śmietankowego budyniu (2x40g)
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek wódki lub spirytusu

Do garnuszka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu i cukier. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 450 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń , alkohol i rozcieramy.

Gotową masę wkładamy do lodówki by trochę stwardniała.


Składniki na masę jabłkową:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 150 g przecieru jabłkowego

W niewielkiej miseczce łączymy jabłka z wiórkami kokosowymi.


Składniki na białe trufle:
  • 500 g białej czekolady
  • 100 g herbatników (bez nadzienia)
  • 1 łyżka kopiata miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka

Herbatniki przekładamy do podwójnego woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył.

Białą czekoladę drobno siekamy.

Do rondla wkładamy miękkie masło, mleko i drobno posiekaną czekoladę. Rondel wstawiamy na mały palnik i na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się i dokładnego połączenia się składników (ciągle mieszamy składniki w rondlu). Białą masę ściągamy z palnika i dodajemy do niej zmiażdżone na pył herbatniki - mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.


Dodatkowo:

  • 700 g rurek kokosowych z nadzieniem
  • 100 g białych draży (np. o smaku kokosowym)

Do nasączenia:
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
  • 1 kieliszek wody

W niewielkiej miseczce łączymy wodę z alkoholem.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty nasączamy mieszanką wody i alkoholu. Na pierwszy nasączony biszkopt nakładamy 3 łyżki jabłkowego przecieru wymieszanego z kokosem, który równomiernie rozkładamy. Następnie wykładamy w 1/3 białej masy, którą przykrywamy biszkoptem, który uprzednio nasączyliśmy alkoholem i posmarowaliśmy masą jabłkowo-kokosową. Ponownie biszkopty przekładamy masą jabłkowo-kokosową i 1/3 masy budyniowej.

Gdy przełożymy nasze biszkopty masami wkładamy go na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut ciasto wykładamy z lodówki smarujemy jego wierzch i brzegi pozostałą częścią masy, obklejamy boki rurkami kokosowymi a wierzch zdobimy biały truflami na szczycie których układamy po biały, kokosowym drażu. Pozostałe draże wysypujemy po miedzy trufle. Tak przygotowanego torta wkładamy na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na cała noc.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/12/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon