Tort migdałowy z czekoladą i śmietanką

Biszkopt tortu jest bardzo migdałowy co już nadaje mu określony smak. Do tego masa z kawałkami białej i gorzkiej czekolady oraz kawałkami migdałów. Uwieńczeniem tego tortu są śmietankowe, czerwone różyczki które z pewnością przykują uwagę nie jednego gościa.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę okrągłą o średnicy 20 cm.

Blaszkę okrągłą należy natłuścić margaryną i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej / tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Nagrzewamy piekarnik.

W misce przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy po jednej łyżce wody. Łączymy ze sobą składniki. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Ubite białka dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. (Można wszystko zrobić mikserem ale wtedy biszkopt nie będzie taki wysoki - ja tak zrobiłam).

Surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut - do tzw suchego patyczka, na złoty kolor.

Po upieczeniu biszkopt obracamy do góry dnem, przykrywamy formą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Składniki na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki do kremów i deserów 30%
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • 50 g białej posiekanej na kawałki czekolady
  • 50 g gorzkiej posiekanej na kawałki czekolady
  • 1/4 szklanki grubo posiekanych migdałów

W misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo cukier puder- nie przestajemy miksować. Następnie dodajemy serek mascarpone. Za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy białą i czarną czekoladę oraz migdały. Wszystko miksujemy ze sobą.


Do ozdoby:
  • 2 łyżeczki żelatyny (nie koniecznie)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego
  • 3 kostki czekolady

Każdą kostkę czekolady dzielimy na cztery części.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę. Łączymy ze sobą składniki na jednolitą masę. Z powstałej masy odkładamy do dwóch misek po 2-3 łyżki kremówki. Do miseczek dajemy osobno barwnik czerwony i zielony - łączymy je z kremówką. Obie kolorowe śmietany wkładamy do lodówki do stężenia.


Wykonanie:
  • 1,5 kieliszka likieru migdałowego połączonego z 1 łyżką gorzkiego kakao

Upieczony i przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części ale w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część biszkoptu kroimy na 5 równych pasków i z jednej strony nasączamy je alkoholem . Również większą część biszkoptu należy na sączyć .

Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Okrągły biszkopt wkładamy do niej a z kawałków prostokątnych robimy obwódkę (nasączoną alkoholem stroną do środka). Na tak przygotowany biszkopt wykładamy masę bakaliową. Polewamy resztką likieru z kakaem. Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy je z tortownicy. Białą (nie kolorową) kremówką smarujemy górę oraz boki tortu. Odkładamy je do lodówki na 30 minut.

Po upływie tego czasu czerwoną kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wyciskamy róże na górze tortu. W każdą róże wkładamy mały kawałek czekolady. Zieloną kremówkę również przekładamy do worka cukierniczego i malujemy na obręczy tortu łodygi i liście do róż.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 10/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon