Tort marchewkowy z mascarpone i orzechami

Prosty w wykonaniu, zdrowy bo z dodatkiem orzechów włoskich oraz marchewki piernik, który przełożony serkiem mascarpone wymieszanym ze śmietaną kremówką jest idealnym sposobem na jesienno-zimowe dni by umilić sobie życie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik marchewkowo - orzechowy:
  • 3 x 1/2 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 3 x 1/3 szklanka oleju słonecznikowego/ rzepakowego
  • 3 x 1/2 szklanki na drobnych oczkach startej marchewki
  • 3 x 2 jajka (wielkość M)
  • 3 x 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 x 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 3 x 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 x 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 x 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.

Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy. Do utartych jaj dodajemy na przemian olej, przesiane składniki a na sam koniec utartą marchew oraz orzechy włoskie. Całość dokładnie ucieramy.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Z podanych składników pieczemy jeszcze dwa jednakowe ciasta.


Składniki na masę śmietanową:
  • 500 g serka mascarpone
  • 800 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 26%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki ze sobą (za pomocą miksera). Z gotowego krem odkładamy około 7 łyżek do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 32.


Dodatkowo:
  • 130 g zmielonych na pył orzechów włoskich
  • 60 g ciemnej czekolady
  • białe perełki cukrowe

Ciemną czekoladę drobno siekamy i przekładamy ją do metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone blaty piernika marchewkowo - orzechowego przekładamy masą śmietanową. Wierzch i boki również smarujemy masą śmietanową. Następnie boki ozdabiamy startymi orzechami włoskimi. Wierzch tortu, za pomocą worka cukierniczego zdobimy rozetkami śmietanowymi a natomiast środek rozpuszczona, ciemna czekoladą (za pomocą łyżeczki- rozprowadzamy stróżki czekolady nie wierzchu ciasta) oraz perełkami cukrowymi.

Tak przygotowany tort umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon