Tort "Łeb Konia"

Ten tort został upieczony i ozdobiony dla młodej miłośniczki koni. Wbrew pozorom jest on bardzo prosty w przygotowaniu i ozdobieniu. Efekt jest powalający ale za to smak smak nie do opisana.....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 26 cm.

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.

Na kartce papieru należy odrysować okrągłą formę a następnie w odrysowanym okręgu rysujemy nasz łeb konia.


Składniki na biszkopt z orzechów włoskich:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1,5 łyżka bułki tartej
  • 6 łyżek mielonych/ startych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1/2 cytryny

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką , jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych - do białek wlewamy masę z utartych żółtek. Dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy bułkę tartą , otartą skórkę z cytryny i orzechy. Wszystko dokładnie łączymy.

Surową masę przelewamy do tortownicy. Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanego powyżej przepisu pieczemy jeszcze dwa biszkopty.


Składniki na masę czekoladową:
  • 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
  • 200 g cukru kryształu
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 125 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Składniki na masę kawową:
  • 1 całe, surowe jajko ( wielkość L)
  • 70 g cukru kryształu
  • 15 g kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki wrzącej wody
  • 85 g miękkiego masła
  • 1/2 kieliszek spirytusu lub wódki

Do szklanki wlać 3 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekłądamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Do ozdoby:
  • kwiaty marcepanowe
  • 120 g białego marcepanu
  • kilka kryształków białego barwnika
  • pisak czekoladowy
  • lukrowy pisak koloru czerwonego
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 300 g powideł śliwkowych

Mleczną czekoladę ścieramy na tarle o drobnych oczkach

Marcepan barwimy na biało. Z 50 g białego marcepanu robimy kulę z której robimy oko konia. Z pozostałego marcepanu robimy lejce- między dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy marcepan na grubość 5-6 mm. Z płatu wycinamy paski grubość 1-1,5 cm, za pomocą wykałaczki dziurkujemy.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty układamy jeden na drugim. Na górnym biszkopcie przykładamy naszą papierową formę łba konia i za pomocą ostrego noża wycinamy. Odpadnięte biszkopty pozostawiamy- przydadzą się nam do formowania pyska.

Wybieramy biszkopt, który będzie naszym bazowym- wycinamy w nim nozdrze i dziurę na oko. Z kawałków biszkoptów, które nam pozostały po wycięciu łba wycinamy ucho oraz nieduże kawałki, które pomogą nam uformować pysk- paski -zdjęcia powyżej.

Zaczynamy składanie tortu:

Podstawowy biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi (3 łyżki) na które wykładamy 1/3 masy czekoladowej. Masę czekoladową przykrywamy biszkoptem który ówcześnie posmarowaliśmy powidłami śliwkowymi (3 łyżki powideł). Na biszkopt wysmarowany powidłami wykładamy ponownie 1/3 masy czekoladowej, który przykrywamy biszkoptem bazowym obustronnie posmarowanym powidłami. Na bazowym biszkopcie układamy kawałki biszkoptowe, które ukształtują pysk konia. Tak złożony biszkopt smarujemy pozostała częścią masy czekoladowej - zdjęcia powyżej. Teraz zdobimy pysk konia - masę kawową przekłądamy do worka cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Za pomocą masy robimy grzywę końską. Umieszczamy teraz lejce, oko konia i dokańczamy zdobienia-nozdrza i ucho posypujemy startą czekoladą, nozdrza, oko oraz ucho podkreślamy czekoladowym pisakiem, w grzywę wpinamy marcepanowe kwiaty.

Tak przygotowany tort wkładamy na 12 godzin do lodówki by się dobrze masy "przegryzły".

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/06/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon