Tort kawowo-czekoladowo-kajmakowy

Taki o to tort- z czekoladowym biszkoptem i masami kawową oraz kajmakową zażyczyła sobie pewna Mariola na urodziny ....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Przed każdym pieczeniem biszkopta czystą blaszkę smarujemy margaryna i oprószamy świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem biszkoptu średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierany biszkopt czekoladowy (x 4) :
  • 2 całe jajka (wielkość M)
  • 70 g dobrej margaryny
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g mąki pszennej / tortowej
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu

Tłuszcz przekładamy do małego rondelka i na małym palniku doprowadzamy do jego rozpuszczenia.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną/tortową, mąkę ziemniaczaną i gorzkie kakao.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka, mleko i roztopiony tłuszcz- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.

Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.

Z wyżej podanych składników pieczemy jeszcze 3 biszkopty w tej samej formie.


Składniki na masę kawową:
  • 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
  • 200 g cukru kryształu
  • 30 g kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

W szklanki wlać 3 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Składniki na masę kajmakową:
  • 400 g masy kajmakowej o dowolnym smaku (gotową z puszki)
  • 160 g miękkiego masła
  • 160 g dobrej miękkiej margaryny
  • 1-2 kieliszki wódki

Masło wraz z margaryną przekładamy do miski i ubijamy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę kajmakową oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.

Do niewielkiej miseczki odkładamy 1/4 powstałej masy.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g czekolady np. mlecznej
  • 1 duża łyżka gorzkiego kakao
  • 25 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka

Do niewielkiego rondelka przekładamy drobno posiekaną czekoladę, masło, mleko i gorzkie kakao. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniki i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia a następnie połączenia się składników. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika i lekko przestudzamy (uwaga polewa nie może się zagotować).


Do ozdoby:
  • 5 sztuk kwiatów czekoladowych opłatkowych
  • 1 łyżka srebrnych perełek cukrowych *ewentualnie alkohol do nasączenia biszkoptów

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone, kakaowe biszkopty nasączamy alkoholem (albo delikatnym ponczem). Przekładamy biszkopty masami : na pierwszy okrągły biszkopt wykładamy 3-4 łyżki masy kajmakowej i równo ja rozprowadzamy po cieście, na nią wykładamy 1/3 masy kawowej, którą przykrywamy cienką warstwą masy kajmakowej (3-4 łyżki). Masę przykrywamy obustronnie nasączonym alkoholem(ponczem) biszkoptem na, którym rozprowadzamy 1/3 masy kawowej ( nie dajemy masy kajmakowej) i przykrywamy ją biszkoptem. Na biszkopt rozprowadzamy cienką warstwę masy kajmakowej ( 3-4 łyżki), na niej wykładamy masę kawową i przykrywamy ją cienką warstwą masy kajmakowej (3-4 łyżki). Masy przykrywamy biszkoptem. Tak przełożone biszkopty wkładamy na 1-2 godzin do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i dokańczamy zdobienia: ciasto po obręczy i z wierzchu smarujemy cienką warstwą masy kajmakowej (zużywamy teraz masę, którą wcześniej odłożyliśmy do miseczki). Za pomocą łopatki prostokątnej, pionowo znaczymy boki tortu. Następnie na wierzch wylewamy gęstą, przestudzoną polewę czekoladową. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 20-30 minut by czekolada zastygła. Na sam koniec, na wierzchu tortu układamy kwiaty, perełki i z pozostałości masy kajmakowej (za pomocą worka cukierniczego) rysujemy łodygi oraz maleńkie rozetki na około toru (u dołu) Tort pozostawiamy jeszcze na 2-3 godziny w lodówce (a najlepiej na cała noc) a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/09/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon