Tort dla Lekarza

Pod koniec ubiegłego roku poproszono mnie o wykonanie tortu dla szanowanego lekarza który po dziś dzień prowadzi swoją praktykę w gabinecie rentgenowskim w Nowej Hucie, w Krakowie. Tort owy musiał być szczególny gdyż owy Lekarz obchodził 90-lecie swoich urodzin i po dzisiejszy dzień wykonuje swoją pracę. Tym tortem również chciałam Doktorowi Szymonowi Schezinger złożyć wielkie uznanie za jego trud włożony w wykonywaną pracę.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tort o wymiarach 20x20 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt czekoladowy ucierany:
  • 3 x 2 całe jajka (wielkość L)
  • 3 x 1 łyżka kopiata gorzkiego kakao
  • 3 x 3 łyżki kopiate mąki pszennej / tortowej
  • 3 x 1,5 łyżki oleju roślinnego/ rzepakowego / słonecznikowego
  • 3 x 1,5 łyżki wody
  • 3 x 2 łyżki cukru kryształu
  • 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę pszenną/tortową, kakao i proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka, olej i wodę. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką (ewentualnie na najniższych obrotach miksera łączymy składniki). Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Surową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25-20 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.

Z takich samych proporcji pieczemy jeszcze dwa tej samej wielkości biszkopty.


Składniki na masę orzechową:
  • 400 g pokruszonych ale nie całkiem zmielonych orzechów włoskich
  • 400g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kieliszek spirytusu

W rondelku gotujemy mleko. Ściągamy je z palnika i wsypujemy do niego orzechy włoskie. Odstawiamy do ostygnięcia pamiętając o tym, żeby od czasu do czasu wszystko przemieszać. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem na puch. Miksując dalej, po łyżce dodajemy zimne orzechy. Czynność wykonujemy, aż wszystkie produkty połącza się ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy spirytus łącząc go z powstałą masą orzechową. Masę wkładamy do lodówki na 2 godziny


Składniki na masę marcepanową :
  • 400 g cukru pudru
  • 400 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/2 szklanki amaretto
  • barwniki spożywcze - czarny, szary, niebieski, biały, żółty

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Gotową masę marcepanową dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3. Mniejszą część masy marcepanowej, za pomocą barwnika spożywczego barwimy na biało. Większą część marcepanu dzielimy na pół. jedną część barwimy niebieskim barwnikiem spożywczym. Pozostały marcepan dzielimy na 3 części i barwimy odpowiednio na kolor żółty, czarny i szary.

Z białego marcepanu robimy guziki do fartucha oraz dwa guziczki do koszuli, również wycinamy 3 białe paski o szerokości 5 mm. Z czarnego i szarego marcepanu formujemy stetoskop, z żółtego krawat a z niebieskiego kołnierz i niewielką część koszuli - zdjęcia pomocnicze poniżej.

Z białego marcepanu formujemy fartuch lekarski - zdjęcia pomocnicze powyżej.


Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 2 kieliszki wódki
  • 1 kieliszek wody

W miseczce mieszamy alkohol z wodą.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone, czekoladowe biszkopty obustronnie nasączamy mieszaniną wody i alkoholu - jeden z nich nasączamy tylko z jednej strony .

Biszkopt który nasączyliśmy tylko z jednej strony smarujemy z wierzchu (3 łyżkami) powidłami śliwkowymi i równomiernie rozkładamy 1/3 część masy orzechowej. Kolejny nasączony biszkopt smarujemy (3 łyżkami) powidłami śliwkowymi i przykrywamy nim masę. Wierzch biszkoptu smarujemy powidłami (3 łyżkami) i równomiernie rozkładamy na nich 1/3 masy orzechowej. Masę przykrywamy wysmarowanym powidłami biszkoptem i pozostała częścią masy smarujemy boki i wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki by masa orzechowa zastygła i dobrze skleiła biszkopty. Następnie ciasto zdobimy marcepanowymi ozdobami -na wierzch ciasta rozkładamy niebieski płat masy marcepanowej na której formujemy niebieski kołnierzyk z białymi marcepanowymi guziczkami. "Dopinamy marcepanowy żółty w białe paski krawat. Teraz ciasto pokrywamy białym płatem marcepanu tak by utworzył on fartuch lekarski- zdjęcia pomocnicze powyżej. Do fartucha dopinamy guziki, zakładamy stetoskop i jeszcze plakietkę z nazwiskiem lekarza.

I tort gotowy ;-).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon