Tort czekoladowo - migdałowy

Pyszne, delikatne, migdałowe ciasto przełożone czekoladową masą, dodatkowo otulone kremem śmietanowo-migdałowym no i te praliny....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tort o średnicy 24 cm.

Tortownicę należy natłuścić i lekko oprószyć mąką.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt migdałowy:
  • 4 jajka (L) x 3
  • 80 g cukru x 3
  • 100 g zmielonych płatków migdałowych x 3
  • 50 g mąki pszennej x 3

Migdały zmielić na pył i przesiać je z mąką.

Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta, a po wyjęciu z niej końcówek do ubijania, przez kilka sekund pozostanie po nich wgłębienie (ubijałam kilkanaście minut). Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, wsypujemy mąkę z migdałami, mieszając delikatnie szpatułką lub trzepaczką. Składniki mieszamy do momentu ich połączenia.

Masę przekładamy do tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu pozostawiamy na około 15 minut biszkopt w piekarniku by przestygł. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy.

Z podanych składników pieczemy jeszcze 2 takie same biszkopty.


Składniki na masę czekoladową:
  • 4 sztuki całych, surowych jajek (wielkość L)
  • 150 g cukru kryształu
  • 80 g gorzkiego kakao
  • 160 ml mleka
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 15-20 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Składniki na masę śmietanowo-migdałową:
  • 200 g płatków migdałowych
  • 350 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.

Płatki migdałowe mielimy na pył.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder a następnie zmielone na pył migdały oraz lekko przestudzoną żelatynę spożywczą i dokładnie łączymy składniki.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.


Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 50 g migdałów bez skórki

Gorzka czekoladę łamiemy na cząstki, przekładamy ją do metalowej miseczki, którą umieszczamy we wrzątku i mieszając łyżką rozpuszczamy powoli czekoladę.


Składniki na poncz:
  • 3/4 szklanki nalewki migdałowej lub likieru migdałowego

Wykonanie:

Z każdego, upieczonego biszkoptu odcinamy 1/3 ciasta (wierzch biszkoptu). Kruszymy je, łączymy z rozpuszczona czekoladą, kształtujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i oprószamy w naturalnym kakao.Wierzch każdej praliny zdobimy migdałem bez skórki.

Każdy biszkopt migdałowy obustronnie nasączamy likierem lub nalewką migdałową i przekładamy kremem czekoladowym (biszkopt-1/2 kremu czekoladowego-biszkopt-1/2 kremu czekoladowego-biszkopt). Wierzch i boki ciasta smarujemy kremem śmietanowo-migdałowym i tak przygotowane ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu tort wykładamy z lodówki oblewamy je polewą czekoladową i układamy na jego wierzchu praliny.

Tort ponownie wkładamy na około godzinę do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon