Tort cukierkowy

Ten tort zachwyci nie jedno dziecko- czekoladowe, kolorowe cukiereczki, tęczowy mus i delikatne biszkopty.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Przed pieczeniem każdego biszkopty tortownicę smarujemy grubo i dobrze margaryną a następnie posypujemy świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem biszkoptu lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 4 x 1 duże jajko ( wielkość L)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 x 2 łyżki cukru pudru
  • 4 x 3 łyżki oleju rzepakowego/ słonecznikowego

Mąkę pszenną i tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą do miski.

........

Teraz ten schemat powtarzamy czterokrotnie.

Żółtko oddzielamy od białka.

Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru- ubijamy. Do piany z białka dodajemy jedno żółtko i łączymy składniki. Do masy jajecznej dodajemy 3 duże łyżki przesianych sypkich składników ( mieszanka mąki pszennej , ziemniaczanej i proszku do pieczenia). Dodajemy 3 łyżki oleju i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.

Powstałą masę przelewamy do okrągłej blaszki. Surowy biszkopt pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygnął. Zimny biszkopt wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy z blaszki.


Składniki na kolorową masę:
  • 300 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 3 opakowania galaretek sypkich - smaki wiśniowa, agrestowa, pomarańczowa
  • 3 x 200 ml gorącej wody

Do trzech misek rozlewamy po 200 ml gorącej wody i w każdej z osobna misce rozpuszczamy galaretki ( miska I- czerwona galaretka, miska II - zielona galaretka, miska III- pomarańczowa galaretka). Galaretki pozostawiamy do przestygnięcia ale nie stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki stopniowo ( po łyżce) dodajemy serek mascarpone - miksujemy. Gdy połączą si€ dobrze składniki, masę rozdzielamy na 4 równe części. Do:

  • miski I w której jest biała masa dodajemy zimną galaretkę np. czerwoną i dokładnie łączymy składniki
  • miski II w której jest biała masa dodajemy zimną galaretkę np. zieloną i dokładnie łączymy składniki
  • miski III w której jest biała masa dodajemy zimną galaretkę np. pomarańczową i dokładnie łączymy składniki
  • miski IV w której mamy białą masę nie dodajemy nic ale zabezpieczamy ją np. talerzykiem / pokrywką i wkładamy do lodówki

Dodatkowo:
  • 400 g cukierków czekoladowych w kolorowej polewie
  • 2 kieliszki ajerkoniaku do nasączenia biszkoptów ( w wypadku gdy ciasto nie jest dla dzieciaków)

Wykonanie:

Czystą i suchą tortownicę , w której piekliśmy biszkopty wykładamy ponownie nowym papierem do pieczenia. Do wyłożonej papierem tortownicy wkładamy zimny upieczony biszkopt. Na biszkopt wylewamy na niego masę czerwoną. Masę przykrywamy kolejnym biszkoptem. Ciasto wkładamy na 30 minut by masa stężała. Po upływie podanego czasu wykładamy ciasto z lodówki i na biszkopt wylewamy lekko stężałą zieloną masę , którą przykrywamy następnym biszkoptem. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut ciasto wykładamy z lodówki i wylewamy na nie żółtą masę, którą przykrywamy biszkoptem. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce ale na 3-4 godziny ( ja tort pozostawiłam na noc w lodówce w takiej postaci).

Po upływie 3-4 godziny ( czy też nocy) ciasto wykładamy z lodówki , ściągamy mu obręcz z tortownicy oraz odklejamy od niego papier. Za pomocą noża wyrównujemy boki ( zdjęcie poniżej). Z lodówki wykładamy białą masę i obkładamy nią boki, jak i górę tortu. Na górze tortu układamy kolorowe czekoladowe cukierki.

Pozostałe cukierki ( jak już wyłożymy górę tortu) wkładamy do woreczka i za pomocą wałka tłuczemy je. Tak z tłuczonymi cukierkami obkładamy boki tortu. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/01/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon