Tort "Bukiet Kwiatów"

Już jutro, już za parę godzin, za kilkadziesiąt minut zacznie się Dzień Matki. Z tej okazji Wszystkim mamą życzę uśmiechu codziennie i pociech z dzieci. Z tej że też okazji proponuje przygotować przepyszny tort orzechowo - czekoladowy który udekorowałam kolorowymi, marcepanowymi kwiatami.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składnik na tortownicę o średnicy 20-22 cm.

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.


Składniki na biszkopt z orzechów włoskich:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 g startych na wiór orzechów włoskich
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kaszy manny

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką , jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych - do białek,stopniowo dodajemy przesiana mąkę ziemniaczaną - miksujemy. Następnie wlewamy masę z utartych żółtek. Dokładnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy starte orzechy, które delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.

Surową masę przelewamy do tortownicy. Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanego powyżej przepisu pieczemy jeszcze trzy biszkopty.


Składniki na masę czekoladową:
  • 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
  • 200 g cukru kryształu
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 125 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.


Składniki na masę budyniową:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego bez cukru (1 x 40 g)
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 100 g miękkiego masła

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Do rondla nalewamy 250 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy przestudzony budyń i dokładnie rozcieramy składniki.

Masę na czas przygotowywania tortu wkładamy do lodówki.


Składniki na masę marcepanową:
  • 500 g cukru pudru
  • 500 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/3 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Składniki na poncz:
  • 1/3 szklanki mocnego naparu kawowego
  • 1 kieliszek spirytusu

W niewielkiej misce łączymy alkohol wraz z naparem kawowym.


Dodatkowo:
  • kolorowe perełki cukrowe
  • kilka sztuk owoców Goy
  • kolorowe barwniki spożywcze - czerwony, biały, niebieski, zielony, żółty, brązowy, pomarańczowy, fioletowy itp.

Wykonanie:

Gotową masę marcepanową dzielimy na pół. Połowę masy barwimy na różne odcienie zieleni (uzyskamy je dzięki łączeniu zielonego i żółtego barwnika, zielonego i białego barwnika, zielonego i niebieskiego barwnika oraz zielonego i brązowego barwnika). Z kolorowej zielonej masy wałkujemy łodygi i listki.

Pozostałą części niebarwionego marcepanu dzielimy na 8 części i każdą część barwimy na inny kolor. Z kolorowego marcepanu robimy przeróżne kwiaty - róże, margerytki, stokrotki, niezapominajki.... to co nam do głowy przyjdzie. Środki kwiatów zdobimy kolorowymi perełkami cukrowymi i owocami Goy.

Upieczone przestudzone biszkopty orzechowe nasączamy dwustronnie ponczem. Biszkopty przekładamy czekoladową masą (biszkopt orzechowy- 1/3 masy czekoladowej- biszkopt orzechowy- 1/3 masy czekoladowej- biszkopt orzechowy- 1/3 masy czekoladowej- biszkopt orzechowy). Wyrównujemy boki i obkładamy śmietankową masą budyniową boki i wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godzin do lodówki by masa zastygła i dobrze skleiła biszkopty ze sobą. Następnie ciasto wykładamy z lodówki - jego boki zdobimy łodygami w różnych odcieniach zielonego a następnie wierzch za pomocą kolorowych kwiatów i listków marcepanowych. Tak przygotowany tort wkładamy na 3 godziny (a najlepiej na cała noc) do lodówki. Podajemy.

Smacznego


Wiosenne słodkości!


Data publikacji: 23/05/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon