Tatreletki z motylami z galaretki

W szufladzie od jakiegoś czasu goszczą biszkopty, kilka opakowań galaretek makarena oraz suszone brzoskwinie na słońcu. Postanowiłam coś z tymi składnikami zrobić. I tak biszkopty wymieszałam z czekoladą, wyłożyłam nimi foremki na tarteletki, ugotowałam budyń malinowy, ubiłam śmietanę z wanilią i z galaretek i brzoskwiń zrobiłam motyle. Wyszło smacznie :-).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 15 sztuk.


Składniki na wyłożenie tarteletek:
  • 400 g biszkoptów bez nadzienia (mogą być też herbatniki)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g roztopionego masła

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski którą umieszczamy we wrzącej wodzie i rozpuszczamy czekoladę.

W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy na pył ciastka.

Do miski przesypujemy rozkruszone biszkopty / herbatniki, dodajemy roztopione masło i czekoladę i za pomocą łyżki łączymy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki formy. Formę wylepioną ciastkam wstawiamy do lodówki na około 60 minut.


Składniki na nadzienie:
  • 2 opakowanie sypkiego budyniu np. o smaku malinowym /wiśniowym (2x40 g)
  • 650 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu

Do kubka nalewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy budynie. Za pomocą rogalki lub też miksera, podane składniki łączymy na jednolitą masę.

W rondlu należy zagotować mleko z cukrem. Gdy składniki się już zagotują - do gotującego się mleka wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarła do spodu rondla.

Gotowy budyń ściągamy z palnika.

Uwaga !!!! Budyń gotujemy dopiero gdy spody z biszkoptu są już gotowe.


Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36 %
  • 300 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru ( z dodatkiem ziaren wanilii)
  • 4 opakowania galaretek "makarena"
  • 8 sztuk brzoskwiń suszonych na słońcu
  • 30 sztuk suszonych owoców Goji

Połówki galaretek dzielimy na dwie równe części - zdjęcia powyżej. Suszonym brzoskwinią obcinamy brzegi -będą to korpusy w naszych słodkich motylach.

Śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego


Wykonanie:

Gdy nasze spody ciasteczkowe zastygną już w foremkach napełniamy je po brzegi budyniem malinowym i pozostawiamy do jego ostygnięcia (gdy budyń lekko przestygnie tarteletki umieszczamy w lodówce na około 30 minut). Na wierzch budyniu, za pomocą worka cukierniczego wykładamy masę śmietanowo-serową którą z wierchu zdobimy galaretkami, suszonymi brzoskwiniami i owocami Goji tak by nasza kompozycja przypominała motyla - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon