Tarteletki z musem czekoladowym i malinami

Kruche, pyszne ciasto zalałam tym razem musem czekoladowym- i to bardzo czekoladowym- i świeżo nazbierane malinki ... mniam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na 12 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wbijamy jajka i dodajemy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.

Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.

Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Ciasta nie wyciągamy z formy robimy to dopiero po całkowitym ostudzeniu upieczonych tarteletek.


Składniki na mus czekoladowy:
  • 80 g żółtek
  • 30 g cukru kryształu
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 g żelatyny spożywczej
  • 40 ml wrzątku

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Żółtka wraz z cukrem kryształem przekładamy do miski, które ubijamy na parze (miskę umieszczamy na rondlu wypełnionym wodą -która się gotuje). Gdy masa jajeczna będzie jasnozłota i puszysta - wlewamy do niej czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz żelatynę spożywczą. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Miskę ściągamy z rondla i nie przestając ubijać masę schładzamy w zimnej wodzie.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno a następnie wlewamy do niej przestudzoną masę czekoladową - ubijamy.


Dodatkowo:
  • 400-500 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Maliny płuczemy i osuszamy z nadmiaru wody.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone tarteletki napełniamy po brzegi musem czekoladowym i wkładamy na około 2 godziny do lodówki by mus dobrze stężał. Po upływie 2 godzin babeczki wykładamy z lodówki i na ich wierzchu układamy maliny, które tuż przed podaniem lekko oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smaczngo


Data publikacji: 20/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon