Tarteletki z kremem czekoladowym, gruszką i bakaliami

Słodkości z gruszkami ciąg dalszy...

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na 6 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.

Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.

Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do uzyskania złotego koloru.

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę budyniową:
  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (2x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 125 g miękkiego masła
  • 20 ml wódki

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.

Do rondla wlewamy 500 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.


Dodatkowo:
  • 3 gruszki
  • 6 sztuk orzechów laskowych
  • 6 sztuk migdałów
  • 6 sztuk suszonej żurawiny
  • 50 g ciemnej polewy czekoladowej

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na pół, wycinamy im gniazda.

Polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki, po same brzegi wypełniamy kremem czekoladowym. Krem z wierzchu polewamy polewą czekoladową . Na środku tarteletki wykładamy polówkę gruszki którą zdobimy bakaliami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon