Tarteletki z jogurtem, kokosem i brzoskwiniami

Dziś moją propozycją są kruche tarteletki z wkładką jogurtowo-kokosową, kilka plasterków brzoskwini, biała czekolada dla podkręcenia smaku i jeszcze trochę kokosu-prażonego.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na 6 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.

Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.

Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do uzyskania złotego koloru.

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na mus:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka masła
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę spożywcza i pozostawiamy ja do przestygnięcia (żelatyna ma być płynna nie stężała).

Na patelni, na łyżeczce masła podprażamy wiórki kokosowe a następnie pozostawiamy je do przestygnięcia - mają być zimne.

W misce mieszamy jogurt naturalny wraz z miodem, podprażonymi, zimnymi wiórkami kokosowymi oraz lekko stężałą żelatyną.


Dodatkowo:
  • 3 duże brzoskwinie
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50-60 g białej polewy czekoladowej

Brzoskwinie myjemy, wycinamy im gniazda a następnie kroimy na ćwiartki (około 1 cm grubości).

Na patelni, na łyżeczce masła podprażamy wiórki kokosowe a następnie pozostawiamy je do przestygnięcia - mają być zimne.

Białą polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone tarteletki napełniamy po same brzegi farszem jogurtowo-kokosowym i pozostawiamy go do lekkiego stężenia (około 20 minut w lodówce). Następnie na wierzch wykładamy ćwiartki brzoskwiń- lekko je wciskamy w mus. Tak przygotowane wykładamy na 30 minut do lodówki by mus dobrze stężał. Tuż przed podaniem tarteletki polewamy obficie biała czekoladą a w szczególności końce stykających się ćwiartek brzoskwiń i posypujemy prażonym kokosem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon