Tarteletki z cukinią i kurczakiem

Smaczna i szybka przekąska która nie jest pracochłonna, ani trudna i do tego nie wymaga dużej ilości składników. Tarta jest delikatna i bardzo smaczna. Można ją zjeść na ciepło i na zimno, a gdy zostanie kawałek, można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie tak jak robi to mój mąż Polecam i smacznego!

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na 6 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z solą. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.

Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.

Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - do uzyskania złotego koloru.


Składniki na farsz:
  • 250 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1 cukinia
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem do smaku

Cukinię myjemy, kroimy w plastry lub ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.

Kurczaka należy opłukać, osusz i pokrój w niewielkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego przyprawy oraz kurczaka - podsmażamy. Gotowego kurczaka ściągamy z palnika.


Składniki na masę jajeczną:
  • 4 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 200 g sera typu mozzarella
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do miski dodajemy jajka, lekko je podbijamy i dodajemy do nich jogurt, śmietankę oraz przyprawy. Dodajemy startą mozzarelle i ponownie mieszamy.


Wykonanie:

Na podpieczone spody układamy posiekana cebulę, cukinię oraz usmażonego kurczaka. Całość zalewamy masą jajeczną z mozzarellą. Tarteletki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu tarteletki zjadamy na ciepło lub zimno.

Smacznego


Data publikacji: 26/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon