Tarteletki serowo-kremówkowe z wiśnią

Pyszne, czekoladowe ciasto, serowo-kremówkowa mas, wiśnie przed chwila zerwane z drzewa ... a ile było przy tym śmiechu, zabawy i poznawania czegoś nowego przez mojego Skarba małego.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Foremki na tarteletki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką) chyba, że posługujemy się silikonowymi.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na spód:
  • 400 g suchych ciastek bez nadzienia np. biszkoptów lub herbatników
  • 250 g gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję.

Suche ciastka przekładamy do woreczka (herbatniki) i za pomocą wałka kruszymy je na pył. Pokruszone ciastka przekładamy do miski.

Do ciastek wlewamy płynną czekoladę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstała masą wykładamy foremki silikonowe, wyklejając ich dno i boki (najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Foremki wstawić na godzinę do lodówki.


Masa z serowo-śmietanowa:
  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki gorącej wody

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser. Dokładnie łączymy (miksujemy) składniki.

Do powstałej masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę, którą dokładnie łączymy z masą serowo-śmietanową.


Składniki na wkładkę owocową:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki np. o smaku malinowym, truskawkowym
  • 600 g drylowanych wiśni np. świeżych, mrożonych ale mogą być też z kompotu

Wydrylowane wiśnie umieszczamy w rondelku, dodajemy do nich sypkiej galaretki. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i przesmażamy je ze sobą około 15-20 minut. Gotową masę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 12 sztuk wydrylowanych wiśni
  • 24 sztuki talarków z białej czekolady
  • 30 g czerwonej. cukrowej posypki

Wykonanie:

Z lodówki wykładamy foremki wyłożone ciastem czekoladowym i napełniamy je po brzegi wkładką wiśniową. Babeczki ponownie wkładamy do lodówki by wkładka owocowa zastygła. Następnie babeczki wykładamy z foremek silikonowych, ich wierzch zdobimy masą serowo- kremówkową, wiśnia, białą czekoladą i czerwoną posypką cukrową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 31/07/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon