Tarteletki brzoskwiniowe

Dziś postanowiłam zrobić tarteletki z kruchego ciasta, z budyniem, brzoskwiniami i galaretką. Można powiedzieć, że przepis jest bardzo prosty ale pyszny.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na 12 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wbijamy jajka i dodajemy kwaśną śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.

Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.

Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - do uzyskania złotego koloru.

Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Ciasta nie wyciągamy z formy robimy to dopiero po całkowitym ostudzeniu upieczonych tarteletek.


Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 350 ml mleka
  • 8 brzoskwiń
  • jedna galaretka np. brzoskwiniowa
  • 400 ml gorącej wody

Do głębokiego naczynia wlewamy 400 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej galaretkę. Po dokładnym wymieszaniu się produktów odstawiamy ją do lekkiego stężenia.

Do rondelka nalewamy 250 ml mleka i wstawiamy je na palnik. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń, który wlewamy do gotującego się mleka. Budyń gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając by się nie przypalił.

Wszystkie brzoskwinie myjemy i wyciągamy z nich pestkę. Następnie siedem sztuk kroimy w kostkę. Jedną brzoskwinie kroimy w 12 plasterków.


Wykonanie:

Na przestudzone tarteletki wykładamy budyń. Budyń powinien być na równi z brzegami ciasta. Na budyń kładziemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Następnie na czubku ciastka kładziemy do ozdoby listek brzoskwini.

Odkładamy w chłodne miejsca na 1 godzinę w celu całkowitego stężenia galaretki. Po upływie tego czasu podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon