Tartaletki z cytrusami

Upiekłam biszkopt i miałam robić lekkie ciasto ale jakoś od pomysłu odwiódł mnie mąż. Nie chciałam by ciasto się zmarnowało więc postanowiłam go przerobić na tarteletki z kremem, mandarynkami i glazurą pomarańczową.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 8 tarteletek.


Składniki :
  • 420 g suchego ciasta- biszkoptów, kruche ciasto, herbatników itp.
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 200 g migdałów bez skórki

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% do ciast i deserów
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Powstały krem przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania babeczek.


Dodatkowo:
  • 300 g dżemu pomarańczowego
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 80 g moreli suszonych
  • 300 g mandarynek

Mandarynki obieramy ze skórki i rozdzielamy.

Suszone morele kroimy w paski.

Do rondla przekładamy dżem, dodajemy sypką galaretkę i na małym płomieniu przesmażamy składniki przez około 10 minut. Następnie rondel ściągamy z palnika i pozostawiamy by masa lekko stężała.


Wykonanie:

Migdały grubo siekamy.

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Suche ciasto mielimy na pył i przesypujemy do miski. Do ciasta dodajemy roztopioną białą czekoladę, kandyzowane bakalie i posiekane orzechy. Składniki łączymy ze sobą.

Powstała masą napełniamy metalowe lub silikonowe foremki, po same jej brzegi.

Foremki z ciastem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by ciasto dobrze stwardniało.

Po upływie podanego czasu babeczki wykładamy z lodówki, delikatnie ściągamy z nich foremki. Na wierzchu każdej tarteletki wylewamy warstwę (krążek) dżemu pomarańczowego. Tarteletki z dżemem wkładamy na 30 minut do lodówki by owoce zastygły.

Następnie babeczki wykładamy z lodówki i na warstwie dżemu układamy liski mandarynek. Na mandarynkach, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy warstwę masy serowo -kremówkowej, którą tuż przed podaniem zdobimy kawałkami suszonej moreli.

Podajemy.

Smacznego


Wiosenne słodkości!


Data publikacji: 14/05/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon