Tarta z masłem orzechowym na czekoladowym spodzie

Proponuje coś pysznego, łatwego w przygotowaniu, bez użycia piekarnika, orzechowego, kremowego, czekoladowego,..... zresztą co będę dużo gadać wystarczy spróbować :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 10 x 38 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g biszkoptów, herbatników

Biszkopty, herbatniki łamiemy/ kruszymy i dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę. Składniki łączymy ze sobą aż powstanie nam jednolita masa.

Masą wykładamy dno oraz brzegi naszej formy a następnie umieszczamy ją na około 1 godzinę w lodówce.


Składniki na masę:
  • 250 g śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny spożywczej do ciast i deserów
  • 1/ 4 szklanki wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywcza i odstawiamy ją do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek Philadelphia na przemian z masłem orzechowym - składniki dokładnie ze sobą łączymy. Do powstałej masy wlewamy przestudzoną żelatynę - miksujemy przez chwilę.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • około 20-22 sztuki precelków słonych

Wykonanie:

Formę z wyłożonym ciastem dnem i bokami wykładamy z lodówki i napełniamy ją masą , której wierzch polewamy polewą czekoladową. Na polewie układamy słone precelki.

Tak przygotowana tartę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (ja pozostawiłam na noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon