Tarta kajmakowo-czekoladowa

Aj kruche ciasto mnie w tym tygodniu nie opuszcza. Tym razem polecam tartę z domowym kajmakiem, ciemną czekoladą i dużą ilością orzechów laskowych. Sama słodycz.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na tartę o średnicy 28 cm.

Formę należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią formę a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 125 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Ciasto rozwijamy nad formą, dociskamy je do ścianek formy a nadmiar odcinamy. Ciasto dziurkujemy widelcem.

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczone ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na domową masę kajmakową:
  • 3 szklanki mleka 3/2%
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier i składniki gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Gdy całość nabierze lekko kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą cieniutką nitkę, należy dodać masło i naturalne kakao- mieszamy rogolką. Rondel ściągamy z palnika, płyn przelewamy do makutry i za pomocą drewnianej pałki ucieramy aż uzyskamy masę konsystencji gęstej śmietany.


Dodatkowo:
  • 300 g orzechów laskowych
  • 100 g mieszanki orzechów
  • 2 łyżeczki skórki kandyzowanej z wiśni
  • 50 g białej czekolady
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka masła

Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Podprażone orzechy obieramy ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej ścierce.

Ciemną czekoladę drobno siekamy i przekładamy ją do metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę. Do płynnej czekolady dodajemy miękkie masło. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Białą czekoladę również drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone ciasto wykładamy i równomiernie rozkładamy masę kajmakową. Na masę wysypujemy orzechy laskowe, które wciskamy w kajmak za pomocą łyżeczki. Wierzch polewamy ciemną czekoladą. Dodatkowo tartę zdobimy biała czekoladą i mieszanką orzechów oraz skórką kandyzowaną z wiśni. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce (a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/10/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon