Tarta jarzynowa

Moi rodzice, pomimo ciągłej aktywności zawodowej mają niesamowitą siłę i ogromne chęci by co roku dopieszczać soje dzieci i wnuka serwując im, przez nich samych wypielęgnowane, uprawiane owoce i warzywa. I z roku na rok ich sad oraz grządki przybierają na mocy. W tym roku moja Mama wraz z Tatą tak dopieściła grządki nawożąc je, plewiąc i podlewając, że w ogrodzie powstała niesamowita magia (jak w bajce "Kopciuszek"), urodzaj był tak wspaniały, że ciężko było nadążyć z wyrywaniem wielkich cukinii, bakłażanów, marchew, pietruszek, ogórków..... Dostałam od rodziców trochę zapasu jarzyn z których przygotowałam tarte na słono. Wyszła bajeczna, kolorowa i przede wszystkim bardzo zdrowa. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dużą formę.

Mocno a potem średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 125 g masła lub dobrej margaryny
  • 1 surowe żółtka
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy żółtko, cukier, śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek i rozwijamy w formie dociskając brzegi. Spód dziurawimy widelcem a nadmiar obcinamy.

Surowe ciasto podpiekamy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 5-6 minut aż lekko zacznie się złocić (piekarnik elektryczny, funkcja pieczeni termoobieg).


Składniki na sos beszame:
  • 250 ml mleka
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka domowych ziół (tymianek, rozmaryn, pietruszka, bazylia, lubczyk)
  • sól , pieprz
  • 2 surowe jaja (wielkość L)
  • 100 g startego parmezanu (lub innego żółtego sera)

Do rondelka przekładam mało i rozpuszczam je na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę energicznie mieszamy - robimy zasmażkę robię białą zasmażkę (mąka ma wchłonąć całe masło i delikatnie się podsmaży). Do zasmażki dodajemy mleko i energicznie mieszam żeby zasmażka ładnie rozpuściła się w płynie. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem - mieszamy i dostawiam do wystudzenia.

Do przestudzonego sosu dodaje jajka i starty ser i wszystko dokładnie łączymy.


Dodatkowo:
  • 500 g cukinii
  • 400 g bakłażanu
  • 400 g marchwi
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Cukinie, bakłażana, marchew myjemy. Marchew obieramy a z pozostałych warzyw odcinamy końcówki. Warzywa kroimy wzdłuż w cienkie paski.


Wykonanie:

Na podpieczony spód wylewamy sos, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni. Na wierzch sosu układamy (zanurzam w sosie tyk by warzywa były stabilne) cukinie, bakłażana i marchew. Wierzch warzyw smarujemy obficie olejem i posypujemy solą i pieprzem. Tak przygotowana tartę pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu tarte warzywną wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/09/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon