Tarta czekoladowa z galaretką i śmietaną

Coś pysznego, czekoladowego, szybkiego, coś co umili popołudnie i uszczęśliwi małą i dużą buzię.... Idealna tarta czekoladowa którą wypełniamy galaretką a wierzch zdobimy bitą śmietaną i owocami granatu.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na formę o wymiarach 12x35 cm.

Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.


Składniki na ciasto:
  • 400 g herbatników bez nadzienia
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np o smaku wiśniowym
  • 300 ml wrzącej wody
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 owoc granatu

Wykonanie:

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski którą umieszczamy we wrzącej wodzie i rozpuszczamy czekoladę.

W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy na pył ciastka.

Do miski przesypujemy rozkruszone herbatniki, dodajemy roztopione masło i czekoladę i za pomocą łyżki łączymy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki formy. Formę wylepioną ciastkam wstawiamy do lodówki na około 60 minut.

W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

W misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i na czas przygotowywania ciasta wkładamy go do lodówki.

Obieramy ze skóry i rozdrabniamy owoc granatu.

Po upływie 60 minut wyciągamy formę z lodówki. Stężałą galaretką wykładamy ciasto (aż po brzegi).Ciasto z galaretką wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie gdy galaretka dobrze stężała wierzch zdobimy obficie bitą śmietaną oraz owocami granatu.

Tuz przed podaniem tartę schładzamy w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 26/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon