Świąteczny chleb korzenny

Przyznam, że to jeden z najlepszych chlebów korzennych jakie jadłam. Ten zapach, ten smak ... pomimo braku śniegu za oknem można poczuć magię Świąt.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 10 x 30 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na świąteczny chleb korzenny:
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 120 ml ciemnego rumu
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 ml miodu
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 150 g posiekanych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion anyżu

Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

W dużej, głębokiej misce mieszamy migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, sól, korzenie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz przesiewamy mąki.

Do średniej wielkości rondla wlewamy wodę i na małym płomieniu doprowadzamy do jej zagotowania. Do gotującej się wody dodajemy miód, cukier i mieszamy składniki do momentu aż się połaczą. Następnie ściągamy rondel z palnika i pozostawiamy płyn do lekkiego przestygnięcia. Do powstałego syropu dodajemy rum, masło, jaja i energicznie łączymy składniki za pomocą trzepaczki.

Do miski w której znajdują się bakalie, korzenie oraz maki wlewamy płyn z rondla i za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej blaski i pieczemy je przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach Celsjusza a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i dopiekamy chleb przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Chleb będzie upieczony w momencie gdy po włożeniu i wyjęciu drewniany patyczek będzie suchy.

Upieczony chleb pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Upieczony, przestudzony chleb wykładamy z blachy i tuż przed podaniem oprószamy go z wierzchu delikatnie cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon